Tegen het einde van de herdenkingen in 2018 wil een team van bioingenieurs van de U Gent de resultaten publiceren van de bodemscan in de Westhoek naar WO I-restanten.
Timothy Saey en Bram Vandekerckhove scannen een stuk land in Ploegsteert. (Foto EF)
In Ploegsteert heeft het team van professor Van Meirvenne van de U Gent de voorbije weken al proef gedraaid. Het team rijdt met een quad die een toestel met diverse sensoren achter zich sleept over akkers en brengt zo in kaart wat zich in de ondergrond bevindt. Het team deed dat vrij recent ook in Stonehenge en kon uitpakken met verrassende resultaten: er werden maar liefst 17 nieuwe monumenten in de bodem ontdekt.
“Dezelfde techniek zullen we nu inzetten in de frontzone van de Eerste Wereldoorlog,” zegt postdoctoraal onderzoeker Timothy Saey in Krant van West-Vlaanderen van deze week. In Komen-Waasten heeft het team de voorbije weken al zo’n 30 ha landbouwgrond opgemeten bij wijze van proef.
Op landschappelijke schaal
“Die bodemscans daar hebben we telkens teruggekoppeld met luchtfoto’s die tijdens WO I waren genomen. Zo hebben we vorige week zowel Duitse als Engelse loopgraven kunnen detecteren. Sommige bleken sterk uitgebouwd, andere waren bij detectie nog maar greppels opgevuld met bovengrond”, legt Timothy Saey uit.
De resultaten van zo’n bodemscan. (Foto EF)
Na de voorstudie in Komen is het team van de week dan gestart met het eigenlijke project dat er naar streeft om op een landschappelijke schaal het WO I-erfgoed in de Westhoek in kaart te brengen.
Drie zones, 300 ha
Dat zal in drie zones van elk zo’n 100 ha gebeuren die elk een WO I-frontlijn omvatten. Er wordt gestart in Nieuwpoort, daarna volgt de Kemmelberg en uiteindelijk komt de regio Ieper aan de beurt.
“Velen denken dat het overgrote deel van de oorlogsrestanten intussen uit de grond is gehaald, maar onze metingen bewijzen het tegendeel. Er blijkt nog enorm veel materiaal aanwezig te zijn net onder de ploeglaag.
Tegen het einde van de herdenkingsplechtigheden in 2018 wil het team met de geïntegreerde resultaten naar buiten komen. De kans is groot dat dat gebeurt in samenwerking met het In Flanders Fields Museum en het Memorial Museum Passchendaele.
(MC, foto’s EF)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier