Gedenkplaat onthuld voor oorlogverpleegster Roosje Vecht

Redactie KW

Op zaterdag 24 kreeg Roosje Vecht een gedenkplaat in de Sint-Audomaruskerk. Deze joods-Nederlandse werd op 23 januari getroffen door een granaat. Op zaterdag 24 kreeg ze een gedenkplaat in de Sint-Audomaruskerk.

Roosje werd in 1881 in Elburg geboren. Haar ouders verhuisden in 1903 naar Amsterdam. Ze meldde zich kort na het uitbreken van de oorlog als vrijwilligster aan het Belgische front. Op 23 januari 1915 werd ze in Veurne getroffen door een Duitse handgranaat. Nog dezelfde dag bezweek ze aan haar verwondingen in het militaire Rode Kruishospitaal L’Océan in De Panne. Twee dagen later werd Roosje met militaire eer begraven in Adinkerke. Roosje Vecht is een van de weinige Nederlandse slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog als vrijwilliger aan het loopgravenfront zijn gestorven

Herdenkingsplechtigheid

De viering vond op zaterdagmorgen 24 januari plaats en staat in het teken van dienstbaarheid en verdraagzaamheid. “Ilse Plancke, die werkzaam is als voorganger in gebed in de parochies Adinkerke en De Panne en tevens pastor is aan het AZ Delta in Roeselare, heeft de herdenkingsviering voorbereid”, aldus priester Houtman. Er was een grote Nederlandse delegatie aanwezig op de plechtigheid in Adinkerke. ook mevr. Nannie Wiegman, directeur van het Florence Nightingale Instituut, was op deze plechtigheid aanwezig.

Na een eucharistieviering, die druk werd bijgewoond, werd door burgemeester Ann Vanheste een gedenkplaat onthuld aan de muur bij de kerkingang van de Sint-Audomaruskerk (foto). De eindredactie voor de tekst op de plaat lag bij Luc Sillis. De vier klaroenblazers van de brandweer van Veurne luisterden de onthulling van de gedenkplaat op. Ook verschillende vaderlandslievende verenigingen waren met hun vlaggen aanwezig. Na een groet aan deze vlaggen werden er drie bloemenkransen neergelegd aan het monument van de gesneuvelden van beide wereldoorlogen in de Heldenweg nabij de kerk. De herdenkingsviering ging samen met het congres van de Nationale Strijdersbond in het gemeenschapshuis.

Aan de Menenpoort

Dezelde dag is er overigens ook een herdenkingsplechtigheid in Ieper waar het Florence Nightingale Instituut 33 rode rozen voor Roosje Vecht zal neerleggen onder de Menenpoort. Speciaal voor haar wordt dan de Last Post geblazen. Bovendien kreeg het verhaal van Roosje in 2009 al een plaatsje in het In Flanders Field Museum in Ieper. (RLV – Foto JTV)