Vrijdag opent de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende de deuren van de tijdelijke expositie “Loopgraven in Afrika 1914-1918”. Op deze tentoonstelling wordt aan de hand van unieke foto’s het verhaal verteld van de Eerste Wereldoorlog in Oost-Afrika en meer bepaald Congo. Curator en historicus Lucas Catherine stelde donderdag de expositie voor.
De expositie schept een uniek beeld van de Eerste Wereldoorlog, want in België en de Westhoek ligt de nadruk vooral op de vele veldslagen in de buurt. Maar ook in Afrika werd een bloedige, maar vaak vergeten strijd geleverd, waarbij in totaal 290.000 soldaten betrokken waren. Ook België was met de koloniale troepen actief in de strijd, en dat is opvallend omdat de meeste mogendheden hun gelederen terugtrokken voor de strijd in Europa.
De expositie is gebaseerd op “De vergeten oorlog van de Congolezen tegen de Duitsers”, het boek van Lucas Catherine die optreedt als curator van de expo. Er wordt vooral gebruikgemaakt van foto’s. De beelden komen uit het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, het Legermuseum in Brussel, het Bondsarchief in Berlijn en uit privé-verzamelingen. Veel beelden zullen voor de eerste keer tentoongesteld worden.
Foto ML
Strijd tussen de Hutu’s en de Tutsi’s
Catherine bracht zelf de thema’s en de begeleidende en duidende teksten aan. Er wordt ook een tweede luik aan gelinkt, waarbij Congolese kunstenaars reflecteren over thema’s die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de orde waren maar ook vandaag nog gelden, zoals de strijd tussen de Hutu’s en de Tutsi’s.
De tentoonstelling komt er in samenwerking met de Dienst Cultuur van Oostende en het evenement Theater aan Zee. “Loopgraven in Afrika 1914 – 1918” loopt van 4 juli tot 14 september.
(Belga)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier