Beroepsvereniging Horeca Vlaanderen wil het voedselverlies terugdringen en start daarom de campagne ‘No Food To Waste’. Het project werd voorgesteld in het sterrenrestaurant Hertog-Jan in Zedelgem.
Ongeveer acht procent van wat de horecasector aan voedsel produceert, goed voor 166.000 ton op jaarbasis, gaat verloren. Eind vorige week raakte dan weer bekend dat op onze planeet nog steeds 800.000 mensen honger lijden. Er wordt nochtans ruimschoots voldoende voedsel geproduceerd om ook deze monden te voeden. Ook in Vlaanderen zijn de cijfers schrijnend: jaarlijks verdwijnt 2,3 miljoen ton voedsel in de vuilnisbak.
No Food To Waste
Daarom pakt Horeca Vlaanderen uit met de campagne ‘No Food to waste’. Op nofoodtowaste.be komen tien tips om voedselverlies in hun zaak tegen te gaan: zoveel mogelijk gebruik maken van seizoens- en streekproducten, een verstandig voorraadbeheer nastreven, een goede mise-en-place organiseren, producten zo volledig mogelijk gebruiken, keukenoverschotten verwerken in andere gerechten, een doordachte menukaart met misschien wat minder gerechten aan klanten aanbieden, geen te grote porties serveren, ook niet voor kinderen, en het personeel én de klanten van deze filosofie helpen doordringen. Zelfs door de traditionele koekjes bij de koffie doorzichtig te verpakken, zou er al minder verspilling kunnen zijn.
‘No Food to waste’ wordt alvast gesteund door drie gerenommeerde peters: Gert De Mangeleer, topchef van het driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem, Luc Declerck van Bistro Mathilda in Oostende en Tom Le Clef van het Felix Pakhuis en de Bourla Schouwburg in Antwerpen.
(SVV)
Horeca
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier