Het voorspelde prachtweer voor de komende dagen zal ongetwijfeld voor een pak volk aan zee zorgen. En dus ook extra werk voor onze strandredders, die de voorbije week al de handen vol hadden. “Maar er zijn écht niet meer incidenten dan vroeger”, weet An Beun van de kustreddingsdienst IKWV.
Er ging de voorbije weken bijna geen dag voorbij of een incident op onze stranden haalde het nieuws. Deze week nog raakte een jongen in Oostende bedolven onder het zand in een put die hij zelf had gegraven, eind vorige maand overleed een tiener toen hij met zijn broer in dezelfde badstad na de diensturen nog in zee ging. En begin augustus bleek dat het aantal verloren gelopen kinderen aan zee enorm was gestegen, tot zelfs een record van 134 op één dag.
“We moeten eigenlijk elk jaar voor hetzelfde waarschuwen”
Drukke tijden voor de strandredders, en dat zal komend weekend niet anders zijn. Het lijkt alsof er nooit eerder zoveel incidenten plaatsvonden op onze stranden, maar is dat ook zo? “Nee, eigenlijk helemaal niet”, glimlacht An Beun, secretaris van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV).
“Elk jaar moeten we waarschuwen voor dezelfde zaken. Blijf in de bewaakte zone, ga niet in zee als de redders er niet zijn, hou je kinderen in het oog. Dat laatste wordt wel moeilijker in deze moderne tijden: het strand staat vol met beachbars, strandcabines en sportvelden, kinderen raken sneller afgeleid en lopen zo verloren. Ouders gaan ook minder mee met hun kids, omdat ze meer dan vroeger duurdere spullen moeten bewaken tegen diefstal.”
In de problemen
Toch zijn er nog andere evoluties die het onze redders extra lastig maken. Zowel An Beun als de Blankenbergse hoofdredder Tom Cocle bevestigen dat de verandering van het publiek dat naar zee komt, voor nieuwe uitdagingen zorgt. “Als we naar de statistieken kijken, kunnen we niet ontkennen dat een deel van de huidige slachtoffers een migratie-achtergrond heeft”, weet Tom Cocle, die al 25 jaar ervaring op zak heeft.
“De Noordzee heeft een veel sterkere stroming dan de Middellandse Zee”
“Mensen die afkomstig zijn uit Noord-Afrika of Zuid-Europa zijn de Middellandse Zee gewoon. Maar de Noordzee heeft een veel sterkere stroming. Bezoekers van bepaalde culturen hebben in hun thuisland ook vaak geen of onvoldoende zwemlessen gekregen: ze overschatten zichzelf en onderschatten de zeekracht. Ook de klederdracht kan meespelen. Wie het water ingaat met lange gewaden én niet goed kan zwemmen, komt heel snel in de problemen. Wij raden altijd aan om te kiezen voor een boerkini: veel veiliger om te pootjebaden. Mensen die niet goed kunnen zwemmen hebben dan ook nog eens de neiging om dicht bij golfbrekers te blijven, waar de stroming net het hardst is…”
Beter informeren
Tom vindt dat het IKWV strandgangers beter moet informeren en waarschuwen. “We moeten zoeken naar manieren die de taalbarrière kunnen doorbreken, met symbolen bijvoorbeeld.” An Beun is niet overtuigd van dat voorstel. “Onze borden zijn echt al universeel. Een overdaad aan signalisatie is niet de oplossing. We proberen verschillende kanalen uit om alle doelgroepen te bereiken, maar voorlopig hebben we de heilige graal nog niet gevonden.”
Ziet Tom Cocle het drukke weekend nog wel zitten? “Zeker wel! Dit is onze job, we zien niets liever dan een vol strand en geploeter in de zee.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier