Interview Hans Maertens (Voka West-Vlaanderen): “De grens is bereikt”

Redactie KW

Hans Maertens, directeur van Voka West-Vlaanderen, trekt aan de alarmbel wat betreft de staking. “Het is genoeg geweest”, stelt hij.

Algemeen directeur Hans Maertens. (Foto AXV)

Bij Voka West-Vlaanderen, zeg maar de Kamer van Koophandel van onze provincie, volgen ze de nationale staking van vandaag op de voet en deden onder meer een grote enquête. “Bij bijna 80 procent van de bedrijven is er geen hinder te noteren”, aldus Hans Maertens. “Bij 10 procent is de hinder beperkt tot matig en bij de resterende 10 procent is er grote tot heel grote hinder. Opvallend bij die laatste categorie is dat het veelal om multinations gaat. Picanol in Ieper, bijvoorbeeld, ligt plat.”

Door de velden

De algemeen directeur stelt ook vast dat de vakbonden meer georganiseerd zijn dan tijdens de provinciale staking van 1 december. “Er stonden deze morgen veel meer piketten en er waren ook meer blokkades, een teken dat de vakbonden hun leden massaal hebben gemobiliseerd. Op een aantal locaties hebben ze geweigerd om de werkwilligen door te laten en dat kan niet. Dat is bij wet zelfs verboden. In onder meer Waregem was dat vanmorgen het geval. En in Marke moesten de werkwilligen bij Vande Wiele door de velden ploeteren. Dat is erover.”

“Heel wat bedrijven hebben zich voorbereid op de staking van vandaag, hebben in vele gevallen zelfs heksentoeren uitgehaald, om de fabriek niet in gevaar te laten komen, maar heel wat inspanningen zijn voor niets geweest. Dat is doodjammer. De grens is daarom bereikt, het is genoeg geweest. Onze bedrijven hebben al twee stakingen in één maand tijd achter de rug, een derde is niet tolereerbaar”, aldus nog Hans Maertens, die een groot verschil ziet tussen arbeiders en bedienden wat stakingsbereidheid betreft. “Nochtans is er een eenheidsstatuut…”

Imagoschade

Om verdere stakingen te vermijden ziet Hans Maertens maar één oplossing. “Dialoog. Praten is noodzakelijk, de vakbonden, werkgeversorganisaties en regeringen moeten overleg plegen. Zonder de aanwezigheid van camera’s of pers, zonder boude uitspraken te doen.”

Wat betreft economische schade stelt Voka een bedrag van 25 miljoen euro voorop. “Voor één dag. Bovenop dat bedrag heb je dan ook nog eens de enorme imagoschade die ons land leidt. En wat zullen de directies van de grote multinationals denken die hier een vestiging hebben? De Daikins, CNH’s van deze wereld? Zij zullen zich vragen stellen waarom hier in een paar weken tijd verschillende stakingen plaatsvonden.”

Veel niet-stakers

Hans Maertens onthoudt overigens ook positieve zaken over de nationale stakingsdag. “Op sociale media en op straat zie je en hoor je ook veel mensen die bewust niet staken. Zij begrijpen dat er in deze tijden bespaard moet worden, dat er iets moet gebeuren, en gaan ook vandaag werken. Dat is een enorm positieve vaststelling. Het is ook de eerste keer dat deze mensen, die volgens mij veel groter zijn in aantal dan de stakers, zich zo laten opmerken. Dat komt omdat ze zich door die sociale media eveneens kunnen organiseren. Let wel, ik ben geen fan van polarisatie, van pro of contra. Maar het is wel een krachtig signaal.”

(Axel Vandenheede)