Restaurant Orchidee in Roeselare niet langer in de bekende toren

Kris Blouwe en Nancy Dutry op het terras van zaal Orchidee. (foto Stefaan Beel)© Stefaan Beel
Kris Blouwe en Nancy Dutry op het terras van zaal Orchidee. (foto Stefaan Beel)© Stefaan Beel
Peter Soete

Ook restaurant Orchidee opent zaterdag de deuren. Van het terras van de zaal in de Heropbouwstraat welteverstaan want op de twaalfde verdieping van het flatgebouw waar het oorspronkelijke restaurant is gevestigd is geen (dak)terras. Meteen nemen uitbaters Kris Blouwe en Nancy Dutry ook een drastische beslissing. Het restaurant in de wolkenkrabber kan enkel nog geboekt worden voor private dining-events.

Restaurant Orchidee werd op 1 mei 1964 ingehuldigd. Pascal Bostoen (later Savarin) en Erik Vanhee (later Epsom) brachten in een panoramisch restaurant op de twaalfde verdieping van een flatgebouw bij de Sint-Jozefskerk een gastronomische ervaring. Na Bostoen en Vanhee volgden enkele andere chefs die in de potten roerden maar het pand stond ook enkele jaren leeg. Toen Kris Blouwe en Nancy Dutry in 1990 het restaurant overnamen, kwam de nadruk opnieuw op de Franse gastronomie te liggen. Kris is oud-leerling van de VMS en van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. “Ik had en heb het nog steeds voor de Franse keuken. Toen we begonnen in 1990 werkte ik een zeer klassieke kaart uit. Het was trouwens nog de tijd dat er in de zaal aan tafel lamszadel of wild werd versneden, een sabayon werd geklopt of Irish coffee werd opgegoten.”

“Tijdens de week kwamen de zakenmensen er dineren. Het was de tijd van twee aperitiefjes, lekkere gerechten met mooie wijnen aan de kaart en achteraf een sigaartje met een likeur. In het weekend kregen we dan gezinnen of vriendengroepjes over de vloer die culinair wilden genieten of er was een jubileum- of familiefeest.”

Britse week

“Eén van de absolute hoogtepunten van het restaurant op de twaalfde verdieping was toch de Britse week in september 2000. Dat was een officiële samenwerking tussen Roeselare en het Verenigd Koninkrijk met heel veel feestjes, vieringen, tentoonstellingen en workshops. Orchidee was het officiële restaurant van de Britse week. Er vonden whiskytastings plaats en er waren veel Britse producten en voorwerpen uitgesteld in het restaurant. Beneden in de gang hadden we zelfs een Britse motorfiets geplaatst. Het was een fantastische week die echter eindigde in een catastrofe. Door een kortsluiting in de airco ontstond er brand en het restaurant brandde volledig uit. Alles was vernield.”

“Gelukkig mochten de eigenaars het restaurant volledig herbouwen met nog strengere veiligheidsmaatregelen. Er kwam aan de buitenkant een panoramische lift en ook een bijkomende brandtrap. Enkele jaren later, in 2008, kwam er in de Heropbouwstraat een feestzaal bij. Daar hielden we vanaf dan de familie- en jubileumfeesten, feestjes van verenigingen en seminaries.”

“In maart van verleden jaar kwam door corona een formidabele klap voor iedereen maar vooral ook voor de horeca. Toen de burgemeester ons op vrijdag 13 maart meedeelde dat de horeca dichtging voor drie weken konden we onmogelijk weten dat we meer dan een jaar later nog niet volledig opgestart zouden zijn. Alles werd geannuleerd! Wij hadden een boeking van een babyborrel die drie keer verzet is. Die kleine kan ondertussen al lopen. Echt waar !”

Private dining

“Zaterdag openen we het terras van de zaal in de Heropbouwstraat en bieden we een kleine kaart aan met enkele klassiekers: asperges op zijn Vlaams, een gegrild tussenribstuk of gebakken zeetongetjes. We openen om tien uur ‘s morgens het terras voor koffie en blijven doorlopend open tot het officiële sluitingsuur. Er zullen tien tafeltjes voor vier personen staan en we zijn de hele zomer open. Enkel op zondagavond en op maandag is de zaak gesloten.”

“Het kind van de verplaatste babyborrel kan al lopen. Echt waar”

“Meteen hebben we ook een drastische beslissing genomen. Het restaurant verhuist voorgoed naar de feestzaal in de Heropbouwstraat wanneer de horeca opnieuw volledig open mag. We introduceren daar dan een toegankelijke kaart met enkele mooie klassiekers. Dit betekent echter niet dat er niet meer kan getafeld worden op de twaalfde verdieping van het flatgebouw. We reserveren de twaalfde verdieping voor private dining. Groepen vanaf 25 personen kunnen er terecht voor fijne gastronomie. Zowel in de zaal in de Heropbouwstraat als op de twaalfde verdieping zal ik aan het fornuis staan. We gooien het dus over een andere boeg en brengen het restaurant bij de zaal, die ook nog steeds geboekt kan worden voor feestjes. Er komen meteen meer mogelijkheden bij zoals een aperitief of koffie en dessert op het terras als het mooi weer is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.