Gistelse horeca is klaar voor heropening terrassen

Kaat Lingier en Davy Buffel hebben een tent geplaatst aan de Molenhoeve.©Peter Maenhoudt
Kaat Lingier en Davy Buffel hebben een tent geplaatst aan de Molenhoeve.©Peter Maenhoudt
Redactie KW

Bij heel wat mensen – ondernemers en levensgenieters – is zaterdag 8 mei met een dikke stift omcirkeld in de agenda. Dan mogen de horecazaken hun terrassen opnieuw opengooien en kunnen we weer gezellig aan tafel schuiven. De Gistelse horeca-uitbaters maken zich op voor wat een topweekend moet worden. Tegelijk komt het stadsbestuur met een resem ondersteunende maatregelen over de brug.

Wie heeft het mooiste terras van Gistel? Wel, over ‘les goûts et les couleurs’ valt niet te twisten. Maar kan het misschien een leuke doe-tip zijn voor dit weekend: even lekker achterover leunen bij de vele Gistelse terrasjes. Neem nu bistro De Molenhoeve in de Warandestraat. Zaakvoerders Davy Buffel en Kaat Lingier willen het, net als vele andere Gistelse ondernemers, zo gezellig mogelijk maken.

“Wij moeten het echt hebben van ons ruim terras”, zegt het koppel. “We hebben onze bloembakken opnieuw gevuld met mooi groen en plaatsen vier sfeervolle olijfbomen. Ons paradepaardje is toch wel de grote overkapping met warmteblazers. Nee, niet zomaar een partytent, maar een kloeke stretchtent. We hangen ook extra lichtjes en lampionnen van stal. Kortom: we spelen echt in op dat terrasleven. Er is plaats voor 120 personen. De helft daarvan kan aanschuiven onder een parasol, de andere helft vindt een plekje onder de tent. En oh ja, in de voorafgaande maanden hebben we ook al ons sanitair vernieuwd. We zijn echt wel benieuwd wat de heropening zal geven. In de media wordt gesteld dat iedereen echt die drang heeft om naar buiten te komen, maar zal dat ook zo zijn? We hopen alvast op mooi weer.”

Picknickbankjes

Carmen en Dennis van 3D Lunch kunnen weer een terras plaatsen op de Markt.©Peter Maenhoudt
Carmen en Dennis van 3D Lunch kunnen weer een terras plaatsen op de Markt.©Peter Maenhoudt

Opvallend: het stadsbestuur reikt ook terrasvergunningen uit voor horecazaken die normaal gezien geen terras hebben – in de mate van het mogelijke, natuurlijk. Het gaat over Sportkaffee en 3D-Lunch. “Wij liggen op de Markt, maar zijn van het plein gescheiden door een straat. We krijgen van de stad echter de toestemming om enkele picknickbankjes te plaatsen bij de groenstrook op de Markt zelf”, schetst Carmen Debeer, die de zaak samen met haar man Dennis Duinslaeger uitbaat. “Let wel, bediening aan tafel is niet toegestaan. Toch is dit extraatje mooi voor onze klanten die hier een slaatje of pasta afhalen. Wij richten ons bijvoorbeeld tot de leerlingen van de scholen in de buurt. Zij kunnen nu op ’t gemak buiten eten en zitten aan een bankje in plaats van op de grond. Het is hoog tijd dat we opnieuw kunnen openen. Met takeaway hebben we onszelf toch moeten heruitvinden. We kijken er alvast naar uit.”

De actie ‘Gistelen’ is zeker ook belangrijk voor horecazaken

Van even verder in de stad komt nog goed nieuws. Horecazaak La Gare zal dan toch haar terras openen, zo laten uitbaters Nicky Blontrock en Tina Slabbinck weten via sociale media. Hun pand werd recent hard geramd door een bus van De Lijn, waardoor een stuk van het gebouw moet gestut worden. Die ondersteuning moest eerder deze week zelfs worden overgedaan. Maar het terras van de zaak ligt aan de andere kant en kan dus openen. “We kijken er enorm naar uit en hopen dan ook dat de weergoden ons gunstig zullen zijn. Er zullen dekentjes zijn voor zij die het een beetje koud hebben”, klinkt het.

Geen belasting

De stad reikt alle Gistelse horecazaken alvast de hand. “Ieder terras die onder onze bevoegdheid valt, krijgt de mogelijkheid tot uitbreiding. Een aantal terrassen liggen langs gewestwegen en dienen hiervoor toestemming te krijgen van het Vlaamse Agentschap Wegen & Verkeer”, schetsen burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD) en schepen van Economie Dries Depoorter (Open VLD). “Uiteraard dringen we ook bij AWV aan om flexibel te zijn. Iedere uitbater wordt gecontacteerd om een plan op maat op te stellen. Nu, al in 2020 kozen we ervoor om de terrasbelasting permanent te schrappen. Tegelijk krijgen uitbaters ook de mogelijkheid om een overdekt winterterras uit te baten. Ook interessant is dat de pas begonnen handelaarsactie ‘Gistelen’ zeker ook van tel is bij de horecazaken en dus niet alleen bij detailhandelaars. En mocht een zaak met een probleem zitten, dan staan wij met de dienst Economie paraat met raad en daad.”

(Timmy Van Assche)