Zesde generatie aan zet bij Meubelen Vandenberghe, dat voor eerst sinds 1857 uitpakt met een eigen collectie

Michaël Deslypere en Charlotte Vanden Berghe in de nieuwe toonzaal recht tegenover de fabriek. © Foto Kurt
Wouter Vander Stricht

Met Charlotte Vanden Berghe is meubelfabriek Vandenberghe uit Wingene al aan zijn zesde generatie toe. Het bedrijf draait al meer dan anderhalve eeuw mee, maar pas nu treedt het familiebedrijf uit Wingene voor het eerst naar buiten met een eigen merk, ‘Robu’. “Onze collectie is lokaal geproduceerd en dus volledig Belgisch.”

Terwijl in onze contreien de meubelmakers en grote fabrikanten stuk voor stuk sneuvelden, is meubelfabrikant Vandenberghe al sinds 1857 in Wingene een gevestigde waarde. Meer dan anderhalve eeuw geleden kwam Francis Vanden Berghe (gaandeweg is men de naam van het bedrijf om commerciële redenen anders gaan schrijven dan de familienaam, red.) zich in de Kapellestraat in Wingene als timmerman vestigen. De volgende generaties schakelden over naar het maken van meubelen, niet enkel bestemd voor particulieren maar ook voor handelszaken. Zo waren ze in zekere zin de voorlopers van de latere seriefabricatie. Vanaf 2006 nam Lieven Vanden Berghe de leiding over en hij staat sindsdien ook in voor de meubelontwerpen. Ondertussen versterkte dochter Charlotte, de zesde generatie al, ook het team. Haar man Michaël Deslypere staat samen met zijn schoonvader in voor het management.

Ook winkels ontdekken Robu

Meubelfabriek Vandenberghe gelooft in de toekomst en verhuisde in 2020 van de Hillesteenweg naar bedrijventerrein De Verrekijker in Wingene en sinds kort is ook de gloednieuwe toonzaal in gebruik. “Dit gebouw was hier leeg komen te staan. We hebben snel geschakeld en hier een toonzaal ingericht”, zegt Michaël terwijl we ons neervlijen in de allereerste Robu-stoelen. Die nieuwe collectie ligt ook indirect aan de basis van de nieuwe toonzaal. “Al jarenlang maken wij meubels die je kunt kopen in bekende zaken, maar ook in kleinere conceptstores. Aan die meubelen kun je vaak niet zien dat ze van bij ons komen. We werken uitsluitend met eik, dus zitten we toch met een meer traditioneel publiek. We produceren ook louter op bestelling.”

“Er studeren steeds minder schrijnwerkers af. Het is nochtans een prachtige job”

Dat de meubelfabriek nog steeds het hoofd boven water houdt, is volgens Michaël Deslypere te danken aan zijn schoonvader. “We zijn altijd klein en flexibel gebleven en zijn steeds op zoek om onze producten nog beter te maken. Zo introduceerden we de fineeronderdelen, maar behoudt ons product nog altijd die massieve look. Met een eigen vrachtwagen voeren we ook onze producten uit. Dat zorgt ervoor dat we zeker zijn dat ze perfect op de eindbestemming aankomen.”

Michaël Deslypere en Charlotte Vanden Berghe op de Robu-stoelen en tafel die werden ontworpen door Lieven Vanden Berghe. (foto Kurt)
Michaël Deslypere en Charlotte Vanden Berghe op de Robu-stoelen en tafel die werden ontworpen door Lieven Vanden Berghe. (foto Kurt) © Foto Kurt

In 2020 volgde de verhuizing naar De Verrekijker. “Onze fabriek heeft nog slechts een kwart van de vroegere omvang, maar we hebben de ruimte dan ook zo efficiënt mogelijk ingedeeld. Het dak ligt vol zonnepanelen en we houden ons energieverbruik zo laag mogelijk. Door de warmte van de machines moeten we nauwelijks extra verwarmen en in de zomer werken we met de poorten open.”

Hoewel Vandenberghe vroeger uitsluitend voor handelszaken werkte, besloot men begin dit jaar toch een eigen merk op de markt te brengen. “In eerste instantie was dat louter bestemd om ermee rechtstreeks naar de consument te trekken. Via onze website kun je trouwens volledig je eigen tafel configureren. Het ontwerp kwam uit de koker van mijn schoonvader. Ronde poten staan centraal in het concept. We hebben hier op stock tafelbladen liggen, waarvan je zelf de afmetingen en de afwerking kan bepalen. We zijn daarmee aardig van start gegaan. In zoverre zelfs dat heel wat zaken ons nu ook benaderd hebben om die nieuwe collectie zelf te mogen verkopen. Dat gebeurt nu ook, maar we blijven ook rechtstreeks aan de eindklant verkopen. Daarbij is onze toonzaal, die dagelijks en op afspraak tijdens de werkuren te bezoeken is, een extra troef.”

Duurzaam bosbeheer

Meubelfabriek Vandenberghe treedt zo nu voor het eerst naar buiten. “Robu is lokaal geproduceerd en dus volledig Belgisch. Net als voor onze andere producten werken we uitsluitend met Europees hout dat het PEFC-label draagt en dus voortkomt uit duurzaam bosbeheer. Ook onze productie is helemaal duurzaam, het weinige afval dat we nog hebben krijgt bij de houtverwerkende industrie een nieuw leven”, aldus Michaël. Bij Vandenberghe werken tien stielmannen en nog eens drie mensen op de administratie. “We hebben een goede samenwerking met de VTI’s van Tielt en Brugge, maar het is altijd zoeken naar goede mensen. Er studeren nu ook minder schrijnwerkers af dan vroeger, maar het is nochtans een prachtige job.”

Lees meer over: