Na bijna veertig jaar trekken Danny Dhondt (61) en Martine Galle (59) binnenkort de deur van hun alom bekende kruidenierszaak ABC aan ‘Petit Paris’ voor de laatste keer achter zich dicht. “Ik zal zeker een traantje laten, maar het is goed geweest.”
Wie de ABC-winkel, prominent gelegen aan een van de drukste kruispunten in Oostende niet kent, is waarschijnlijk nog nooit in Oostende geweest. Al meer dan 75 jaar is de kruidenierszaak een vaste stek voor klanten die niet in het minst een gemoedelijke babbel verkiezen boven het winkelen in een supermarkt.
Voor de hand liggend
Danny Dhondt en zijn echtgenote Martine Galle namen in 1985 de winkel met de opvallende naam over, maar het koppel heeft nu beslist om met pensioen te gaan en heeft de zaak te koop gesteld. Met pijn in het hart, zo blijkt. “ABC is inderdaad al decennialang een begrip en heeft een rijke geschiedenis”, steekt Danny van wal. “Het was Aimé Salomez die zo’n 75 jaar geleden een kruidenierswinkel met die naam, een paar huizen verder in een kelderverdieping, opende. In 1962 werd dit flatgebouw opgetrokken. Aimé verhuisde naar het gelijkvloers ervan om hier tot 1985 de zaak uit te baten en het dan over te laten. We waren toen nog niet lang getrouwd. Martine werkte in de Spegelaere supermarkt in Oudenburg en wou graag zelf een winkel uitbaten. De kans met ABC lag dus voor de hand.”
Onder de noemer ‘alle begin is moeilijk’ ging het koppel dus aan de slag in hun nieuwe stek. “Ik ben elektricien van opleiding”, vertelt Danny, “en wist dus niet bepaald veel af van groenten en fruit, maar al doende leert men, hé.”
Tsjernobyl en de dioxinecrisis
Danny en Martine herinneren zich nog levendig enkele mijlpalen in hun carrière. “In 1986 ontplofte de kerncentrale van Tsjernobyl. De mensen waren bang dat bladgroenten zoals spinazie en salade door de straling besmet raakten. Je kon die toen op de veiling kopen voor amper 1 frank per kilogram. De dioxinecrisis in 1999 zorgde ervoor dat producten zoals kip, ei en boter uit de rekken verdween en we zelfs moesten aantonen waar alles vandaan kwam. Dat werd trouwens heel nauwlettend gecontroleerd. En ja, corona… Als kleine voedingszaak zonder zelfbediening hebben we daar gelukkig niet onder geleden, integendeel. De mensen wilden niet naar een grootwarenhuis winkelen, waar iedereen zomaar de producten kon betasten.”
Sociaal contact
Danny en Martine kennen perfect hun klanten en hun wensen. “Kleinere winkels mogen dan wat duurder zijn, de mensen weten dat ze hier waar voor hun geld krijgen”, merkt Martine op. “En bovendien is voor velen ook het sociaal contact heel belangrijk. Een praatje maken, wordt toch zo gewaardeerd. Sommigen komen soms zelfs alleen daarvoor naar de zaak, want ze weten dat ze bijna familie geworden zijn. Ik breng zelfs boodschappen aan huis voor oudere mensen die niet tot hier geraken.”
“Kleinere winkels mogen dan wat duurder zijn, de mensen weten dat ze hier waar voor hun geld krijgen” – Martine
Martine en Danny hebben nu besloten om er een punt achter te zetten. “Het wordt fysiek wat moeilijker”, vertelt Danny. “Zo begint het om 3.30 uur ’s morgens naar de vroegmarkt in Roeselare trekken toch door te wegen. Dit is evenmin een 9-to-5 job. We hebben nu gekozen om meer tijd door te brengen met de familie en om ons sociaal leven wat op te vijzelen. ABC staat dus te koop en we vertrekken sowieso ten laatste eind augustus. We hopen uit de grond van ons hart dat we een koper vinden die wat we hier opgebouwd hebben, wil voortzetten. Geïnteresseerden kunnen mij altijd bellen op 0494/11.22.01. Maar ik zal dit alles zeker missen en zal zeker een traantje wegpinken als we voor de laatste keer de deur van ABC achter ons toetrekken”, besluit Danny.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier