Het zijn drukke tijden voor de firma Van Holme, een constructiebedrijf uit Reninge gespecialiseerd in onder meer straat- en parkmeubilair, wandelpaden, bruggen en vlonders. Begin dit jaar legden ze nog een wandelpad aan in Plopsaland in De Panne en eind vorig jaar bouwden ze een boomhut in Senegal, waar ze sinds 2015 meehelpen met de uitbouw van hotel Les Palétuviers in Toubakouta.
Wie de voorbije paasvakantie een bezoekje bracht aan het pretpark Plopsaland in De Panne, heeft er ongetwijfeld over het houten pad rond de attractie SuperSplash gewandeld. De firma Van Holme uit Reninge legde die begin dit jaar aan. “De vloer van het wandelpad is gemaakt uit Europese eik en voor de leuning gebruikten we robinia”, zegt zaakvoerder Bram Van Holme. “De stammen op de zijkant van de brug zijn uitgevoerd in douglas. In totaal plaatsten we 220 m² vloer en 75 meter aan leuningen. De leuning zelf bestaat uit houten staanders en liggers met een net in hennep. Bovenaan werd er een touw in het net geweven, wat een mooi detail is.”
“In totaal gebruikten we 24 m³ hout, dat komt neer op ongeveer 22 ton”, gaat Bram verder. “Het hout is allemaal gekapt in duurzaam beheerde Europese bossen. Plopsaland wil namelijk niet werken met tropisch hardhout, wat ik een goeie insteek vind. Het was een mooi project en een heel aangename samenwerking met Plopsaland.”
(Lees verder onder de foto)
Van Holme heeft blijkbaar iets met pretparken, want begin 2020 bouwden ze al mee aan de houten constructie rond de attractie Wakala in Bellewaerde. En ook Plopsaland was geen onbekend terrein. Daar legden ze namelijk net als in het dierenpark Planckendael vroeger al een houten brug aan.
Boomhutten in Afrika
Maar niet alleen in België is de firma Van Holme actief. Ook in Senegal verdienden ze al hun sporen. Daar helpen ze mee aan de uitbouw van hotel Les Palétuviers in Toubakouta. “De bouwheer van het hotel in Senegal is Belgisch”, legt Bram Van Holme uit.
“In Senegal heb je geen doe-het-zelf- zaken om snel wat dingen bij te halen”
“Via een gemeenschappelijke kennis kwamen we met hen in contact. Ze wilden een boomhut en een drijvende hut als uitbreiding van de slaapgelegenheid in het resort. In de kerstvakantie van 2015-2016 bouwden we de eerste boomhut, in april 2016 volgde de drijvende suite. In november van dat jaar kwam daar nog een kinderkamer bij. In februari 2022 legden we er een steiger aan en in november een buitenbakkamer boven de grond. De laatste constructies van het hotel dateren van vorig jaar, meer bepaald een vogelnest in februari en een tweede boomhut in november.”
(Lees verder onder de foto)
Bouwen in Senegal is echter niet zo vanzelfsprekend. “Er komt heel wat bij kijken”, zegt Bram. “De grote uitdaging is steeds het materiaal. Dat moet enkele maanden vooraf in een container worden geladen. Als je enkele schroeven vergeet mee te nemen, dan heb je daar een probleem. Doe-het-zelfzaken om snel wat dingen bij te halen, zijn er namelijk niet. De te bouwen constructies worden volledig geprepareerd in België. Alles van machines, verankeringen, hout, plaatmateriaal, dakbedekking, glas, ramen en andere zaken die nodig zijn, worden van hieruit verscheept. Ondertussen gaat dat in totaal toch al om een drietal containers. Alle hout die we gebruiken is Afrikaans, zoals okan en padoek, allemaal FSC-gecertificeerd (FSC staat voor Forest Stewardship Council, een internationaal keurmerk dat aangeeft dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos, red.). Het bouwen ter plaatse is een heel avontuur en een unieke ervaring. Het gaat er ook veel rustiger aan toe dan bij ons.”
Metamorfose
De firma Van Holme onderging de voorbije decennia een ware metamorfose. “We zijn gedurende vier generaties geëvolueerd van een eenvoudig timmeratelier naar een constructeur van straat- en parkmeubilair, wandelpaden, bruggen, vlonders, steigers, speeltuigen en tal van andere zaken”, somt Bram Van Holme op. “We vervaardigen ook alles op maat naar de wensen van de klant. Hout is onze passie. Onlangs namen we ook onze nieuwe bureaus in gebruik. We kijken vol vertrouwen naar de toekomst.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier