Zaterdagvoormiddag werd hulde gebracht aan het Frans monument aan de Broodseinde door de Belgische en Franse burgerlijke en militaire overheden.
In het bijzonder werd hulde gebracht aan de Franse Infanterieregimenten 77, 114 en 135 en aan het Tweede en Veertiende Dragonders, die een grote bijdrage leverden tijdens de winter 14-15. Dankzij de plaatselijke NSB werd op 11 september 1977 op de Broodseinde een gedenkteken onthuld met drie witte kruisen, identiek aan deze op de Franse begraafplaats op de Potyze in Ieper, die herinneren aan de talloze Franse gesneuvelden die nooit werden ontgraven en nog rusten in de Zonnebeekse bodem. De grond werd gratis ter beschikking gesteld door Emile Comyn, en het plaatselijke NSB-bestuur zocht architekt Walter Barthier op om het ontwerp op papier te zetten en uit te voeren.
Het monument is nu nog hedendaags en roept de idee op van de Calvarieberg als link naar de oorlogsdrama’s op en rond het gehucht de Broodseinde. Door de aandacht van het Memorial Museum Passchendaele 1917 van de Franse groep Les 3 Pépères werden deze gesneuvelden op passende wijze herdacht. Samen met de militaire en burgerlijke overheden van over de grens werden bloemen neergelegd als blijk van eeuwige dankbaarheid in aanwezigheid van burgemeester Dirk Cardoen, schepenen Johan Demonie, Maria Vander Meiren, Sabine Vanderhaeghen, gewezen conservator Franky Bostyn en enkele verre familieleden van de gesneuvelden.
(ZB – foto ZB)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier