Theaterstuk ‘Bobijn’ ten voordele van de opstart van een Memo-theek

© NS
Nele Sabbe
Nele Sabbe Medewerker KW

Davidsfonds Zwevezele organiseert op dinsdag 10 oktober een theatervoorstelling rond dementie. De opbrengst gaat naar de oprichting van een Memo-theek. In de Memo-theek kunnen inwoners van de gemeente Wingene gratis hulpmiddelen uittesten met de doelstelling om mensen met dementie langer thuis te laten wonen.

De infopunten dementie Zwevezele en Wingene richtten zich enerzijds op mantelzorg ondersteunen en anderzijds op het brede publiek sensibiliseren rond dementievriendelijk gedrag. Naast psychosociale ondersteuning kan je in de Infopunten dementie ook terecht voor ondersteuning en begeleiding bij het uitvoeren van dagdagelijkse handelingen, zoals het gebruiken van de smartphone, het koken, het ordenen zonder te vergeten waar je de dingen gelegd hebt en noem maar op.

“De gemeente Wingene wil samen met de Infopunten dementie, mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteunen om langer zelfstandig thuis te wonen”, vertelt schepen van Welzijn Tom Braet. “Dit past binnen ons beleid rond zorgzame buurten, of Gesellige buurten, zoals we ze noemen”.

Net zoals vorig jaar organiseren de infopunten dementie samen met het Davidsfonds Zwevezele, het dienstencentrum Geselle en Team Cultuur een theatervoorstelling ‘Bobijn’ over dementie. Bobijn is een voorstelling over het vergeten van herinneringen en wat dat doet met een mens en zijn omgeving. Bobijn biedt herkenning en wil handvaten aanreiken aan familie, personeel en mantelzorgers van personen met dementie.

Infopunten

Davidsfonds Zwevezele baat de bar uit na de theatervoorstelling en schenkt de opbrengst aan de infopunten dementie. Hulpmiddelen kunnen namelijk een grote meerwaarde betekenen, maar zijn ook vaak duur of moeilijk te verkrijgen. Bovendien vergt het gebruik een zekere oefentijd. Wie interesse toont om een voorwerp uit te testen in de thuissituatie, kan dit gedurende een periode van twee tot vier weken. Nadien brengt men het hulpmiddel terug en kan geholpen worden bij de aankoop van het gewenste materiaal.

De voorstelling vindt plaats op dinsdag 10 oktober om 20 uur in CC De Wissel. Tickets kosten 12 euro en wie jonger is dan 26 jaar betaalt 10 euro. Tickets zijn te verkrijgen aan de balie van het Vrijetijdspunt in het gemeentehuis of online via www.wingene.be/bobijn.

Meer info over dementie kan je verkrijgen in de WZC Het Laar Zwevezele of Amphora Wingene: dementiezwevezele@gvo.be of dementiewingene@gvo.be.