Kroont Kedist Deltour zich tot Miss World?

Mag de Harelbeekse Kedist binnenkort een Miss-kroontje toevoegen aan haar collectie? © IG
Phebe Somers

Op zaterdag 9 maart strijdt de Harelbeekse Miss België 2021 Kedist Deltour samen met 130 andere kandidates voor het kroontje van Miss World. De finale vindt plaats in Mumbai (India). “Het zou een wonder zijn mocht ik winnen, want de concurrentie is bijzonder groot”, aldus de West-Vlaamse.

Dit jaar is Kedist Deltour aan de beurt om ons land te verdedigen op de Miss World-verkiezing. De 26-jarige Harelbeekse won al in 2021 het Miss België-kroontje, maar door de pandemie werd Miss World twee keer geannuleerd. Daarom moest Kedist iets langer dan normaal wachten om zichzelf op wereldniveau te mogen bewijzen. Dat moment is nu echter aangebroken. Op 18 februari vertrok ze samen met 130 andere kandidates van over de hele wereld naar India, waar de afgelopen weken al verschillende wedstrijdonderdelen plaatsvonden.

Veel concurrentie

Kedist heeft het alvast naar haar zin in Mumbai, laat ze ons weten: “Het is ontzettend druk, maar wel heel plezant. Alles verloopt prima tot nu toe.” Ook op competitief vlak gaat het goed, want vorige week veroverde ze een plekje in de top 25 bij de Head to Head Challenge, een onderdeel van de wedstrijd waarbij de kandidates een presentatie moeten geven over een actueel onderwerp naar keuze. Kedist koos voor het thema food security. “Ik heb zelf als kind in Ethiopië (Deltour werd geadopteerd op 10-jarige leeftijd, red.) vaak honger geleden, ik weet dus uit eigen ervaring hoe belangrijk deze problematiek is. Het is niet voor niks dat ik sinds mijn bekroning als Miss België het gezicht ben van Stichting Pelicaan (een stichting die kinderarmoede bestrijdt in België, red.). Toch was het geen eenvoudige opdracht: ik moest namelijk in het Engels presenteren, een taal die ik niet altijd even goed machtig ben. Ik had nooit verwacht dat ik zo hoog ging scoren op dit onderdeel”, vertelt Kedist verrast.

Of ze zichzelf op 9 maart de mooiste vrouw ter wereld mag noemen, daar heeft ze zelf nog het raden naar. “Het is heel moeilijk in te schatten waar de jury precies naar op zoek is. Ik heb wel het gevoel dat ze interesse tonen in mij, maar de concurrentie is heel groot. Als ik zou winnen, zou dat echt een wonder zijn. Er zijn zoveel mooie meisjes met een bijzonder verhaal. De kandidate uit Botswana is alvast mijn persoonlijke nummer één. Ik hoop alleszins op een plekje in de top 20”, klinkt het bescheiden.

Huidige Miss België is fan van… Kortrijkse basketclub

De jonge studente Kenza Ameloot mag zichzelf sinds kort Miss België 2024 noemen. Een overwinning voor Oost-Vlaanderen, maar het mooiste meisje van het land is eigenlijk in twee provincies thuis. Samen met haar mama woont ze officieel in Sint-Amandsberg (Gent), maar haar vader is afkomstig uit Wevelgem. In haar kindertijd heeft ze dus ook heel wat weekenden versleten in West-Vlaanderen. Het afgelopen anderhalf jaar vertoeft ze zelfs nog vaker in onze provincie, want haar vriend Seppe D’Espallier (24) woont in Harelbeke. “Hij is eigenlijk een Leuvenaar, maar omdat hij als professioneel basketbalspeler bij de Kortrijk Spurs zit, is hij naar Zuid-West-Vlaanderen verhuisd. Ik ben graag in deze regio, het is hier rustiger dan in Gent en ik vind het fijn om geregeld naar de zee te gaan. Ik ben heel trots op Gent, maar ik vergeet mijn West-Vlaamse roots zeker niet”, knipoogt de 21-jarige Miss.

Ook Juliette Popeye uit De Panne en Ilouna Aneca uit Oostende streden dit jaar in de finale mee voor het begeerde Miss-kroontje, maar deze twee volbloed West-Vlaamse dames konden helaas geen podiumplek veroveren.