Kedist Deltour (23) uit Harelbeke: van weeshuis in Ethiopië tot Miss België

© BELGA
© BELGA
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Kedist Deltour uit Harelbeke is verkozen tot Miss België 2021. Louise-Marie Losfeld uit Oostende eindigde als tweede eredame ook op het podium. Kedist Deltour groeide op in Ethiopië en belandde via een weeshuis in West-Vlaanderen.

De 23-jarige Kedist Deltour kon haar oren niet geloven toen haar naam werd afgeroepen als Miss België 2021. De schone uit Harelbeke droomde dan ook al lang van het kroontje: Kedist is geboren in Ethiopië en werd op haar tiende geadopteerd door een gezin uit de Westhoek. “België heeft me zo veel gegeven, nu wil ik Miss België worden om dit land te vertegenwoordigen”, zei ze eerder. Na een passage in het Oost-Vlaamse Nazareth streek Kedist onlangs neer in Harelbeke. Lees haar opmerkelijke levensverhaal hier .

Louise-Marie Losfeld uit Oostende maakte het West-Vlaamse feestje compleet. De regerende Miss West-Vlaanderen eindigde als tweede eredame ook op het podium. In totaal namen zes meisjes uit onze provincie deel aan de finale.

Plopsa Theater

De finale van Miss België 2021 vond plaats in het Plopsa Theater in De Panne. Er was geen publiek toegelaten, maar familieleden en vrienden van de finalistes konden de eindstrijd wel volgen vanuit hun wagen op de parking van Plopsaland, waar Kinepolis een heuse drive-in met groot scherm installeerde. Velen keken uit hoe Louise-Marie Losfeld uit Oostende, Imane Khoudairi uit Izegem, Donatella Willemyns uit Handzame, Michèle Debouverie uit Avelgem, Jennifer Felix uit Kemmel of Kedist Deltour uit Harelbeke het zouden doen ? En met Lara Buyse, van Belvaux uitgeweken naar Gent, kent onze provincie goed: papa Fangio speelde in de jaren 90 bij KSVI Waregem.

Kedist Deltour veroverde het kroontje van Miss België.© Kevin Swijsen/Belga
Kedist Deltour veroverde het kroontje van Miss België.© Kevin Swijsen/Belga

Organisatrice Darline Devos, ook al een West-Vlaamse, zei dat een jaar zonder Miss België-verkiezing wel heel raar zou zijn. “Wij zijn er altijd mee bezig. Een jaar niet werken, dan zou ik liever een wereldreis maken dan thuis in mijn zetel zitten kniezen.”

Na danspasjes in zomerse outfit verdwenen er 11 van de 33 finalisten van het podium, onder wie Donatella Willemyns. Daarna ging het vlug, want we hoorden een zomerse mix van DJ Wout en meteen mochten er terug zeven meisjes vertrekken. Er bleven nog vijftien kandidaten over. Imane Khoudairi en Michèle Debouverie waren er helaas niet meer bij. Gingen wél nog door: Kedist Deltour, Louise-Marie Losfeld, Jennifer Felix en Lara Buyse.

Emotioneel

De presentatrices stelden één minuut vragen aan de finalisten. Kedist werd emotioneel toen ze een vraag kreeg over haar jeugdjaren in Ethiopië. “Ik was zeven toen mijn moeder overleed. Ik werd een echte moeder voor mijn broer en zus, dat is een harde realiteit. We kwamen terecht in een adoptiebureau. We werden met ons drie geadopteerd door een Belgisch gezin. Ik ben trots dat ik hier nu sta”, zei Kedist emotioneel.

 © BELGA
© BELGA

Louise-Marie vertelde over Madagaskar. “Mijn papa ging altijd naar het buitenland voor zaken. We zijn dan met hele gezin verhuisd naar dat land. Papa woont daar nog altijd. Normaal ga ik telkens met de paasvakantie naar Madagaskar, maar dit jaar zit dat niet erin. Het verschil qua land ? De kloof tussen arm en rijk is daar heel groot”, zegt Louise-Marie.

Jennifer was de laatste West-Vlaamse die een vraag over haar herkomst mocht beantwoorden. “Mijn papa is van hier en trouwde in Brazilië. Ik ben opgevoed door beide culturen. Ik voel mij thuis in beide landen. Ik woonde er tot mijn veertien jaar. Dan ben ik naar België gekomen en moest ik wel het Nederlands aanleren. Als Miss België zou ik graag ons land vertegenwoordigen over heel de wereld. In tijden van corona moeten we eveneens heel positief blijven.”

Van vijftien kandidaten ging het direct op het podium naar de namen van de finalisten. De tweede eredame werd Louise-Marie Losfeld, eerste eredame Thanaree Scheerlinck en de titel van Miss België 2021 gaat voor één jaar naar Kedist Deltour. Zij volgt Celine Van Ouytsel op.

Lees ook:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.