Het kroontje van Miss België: nog altijd felbegeerd?

Darline Devos kroont zaterdag haar negentiende Miss België. © Christophe De Muynck
Nancy Boerjan

Wat we in de krant zouden kunnen brengen in de aanloop naar de verkiezing van Miss België? De vraag werd een van de voorbije weken gedropt in onze redactievergadering. Het herinnerde me eraan dat het evenement inderdaad nog elk jaar op de agenda staat.

Maar wie momenteel nog, tot haar opvolgster op zaterdag 24 februari wordt gekozen, met het volgens de overlevering felbegeerde kroontje op het mooie hoofd door het land snort, in de allicht al even felbegeerde auto? Daar had ik al een hele tijd niet bij stilgestaan, vrees ik. Het interview met Darline Devos, al bijna twintig jaar dé vrouw achter de organisatie, spijkert dat gemis bij. De titel is bovendien nog altijd euh felbegeerd, meent Darline.

“Wie zich van haar fraaiste kant wil laten zien, heeft daar vandaag wel andere kanalen voor”

En dat is de titel van ‘s lands mooiste zeker ooit geweest. Zelf meegemaakt als beginnend journalist: Miss België worden, bood toen wel degelijk een potentieel uitzicht op een felbegeerde media-carrière. En als dat niet lukte, kwam je tenminste in het vizier van potentiële echtgenoten, al of niet op voetbalschoenen. Een tijdlang deden zelfs twéé missverkiezingen dat. Maar vandaag kan ik me niet van de indruk ontdoen dat er wat sleet op de beproefde formule zit. Missen presenteren geen Droomfabriek meer, je kunt de jongedame in kwestie wel nog boeken voor jouw personeelsfeest. Zelfs de jaarlijkse ophef over het badpakkendefilé is verstomd. Wie zich van haar fraaiste kant wil laten zien, heeft daar vandaag wel andere kanalen voor. Net als wie zich van haar slimste, vlotste of meest creatieve kant wil laten zien overigens. Je hoeft er echt geen jaar lintjes voor te knippen.

Maar ik schat leven en laten leven nogal hoog in, en gun alle meisjes de kroon die ze zo fel begeren. Ook als ze daartoe moeten defileren op een zender die knipoogt naar 55+. Vrouwen, jong en oud, beslissen vandaag zelf wel wat ze doen of laten. Ik sluit me daarom volledig aan bij wat Darline adviseert: als het je niet interesseert, kijk dan niet. Ik zou trouwens niet weten waar ik die zender vind.

Lees meer over: