Het openbaar onderzoek naar de bouw van een nieuwe muziekclub voor 600 muziekliefhebbers op het Kanaaleiland is gestart. Cactus Muziekcentrum kan rekenen op 2,1 miljoen euro subsidies van diverse overheden.
Het dossier voor de aanvraag van een bouwvergunning werd eind 2017 door Cactus Muziekcentrum ingediend bij de stad Brugge. De volgende fase is een openbaar onderzoek, waarin buurtbewoners en andere belanghebbenden het dossier kunnen inkijken en eventuele bezwaren kunnen uiten. Dat openbaar onderzoekt loopt van 7 februari tot en met 8 maart.
Diverse zalen
“Cactus Muziekcentrum vzw heeft geen eigen locatie ter beschikking en organiseert haar werking in de diverse zalen van de stad. Om die reden ging Cactus Muziekcentrum op zoek naar een locatie of gebouw waar ze een eigen zaal, administratie en ontmoetingsplaats voor vrijwilligers kan huisvesten,” legt schepen voor ruimtelijke ordening én jeugd Franky Demon uit.
Vroeger was de Cactus gehuisvest in de Sint-Jacobsstraat, waar ze beschikte over een eigen zaal. Wegens verkoop van het pand, werd de concertwerking in 2003 overgebracht naar de Magdalenazaal. De stad heeft met Cactus Muziekcentrum een convenant voor het gebruik van de Magdalenazaal voor maximaal 50 dagen per jaar in de weekends. Het Cactus Muziekcentrum voelde zich echter beperkt in zijn mogelijkheden om haar werking; toekomstgericht met een eigen aanpak, te ontplooien en wil daarom graag, zoals vroeger, over een eigen zaal beschikken.
“Het buitenschrijnwerk wordt voorzien van een goud/champagnekleur”
“De stad Brugge stelt voor Cactus de huidige mobilhomeparking aan de Bargeweg ter beschikking”, vervolgt Franky Demon. “Om de bouw van de Cactus Club mogelijk te maken moest wel een ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) opgemaakt worden, gezien de voorschriften van het vroegere BPA 5 Flandria uit 1993 een dergelijk project niet toelieten. In het kader van de opmaak van het rup werd meerdere keren samen gezeten met de bouwheer en de architecten om de voorschriften af te stemmen.”
Bar
De aanvraag betreft het bouwen van een club- en concertzaal voor het Cactus Muziekcentrum vzw met de bijhorende kantoren voor eigen personeel en een bar/café. Volgens Franky Demon voorziet het ontwerp een iconisch alleenstaand gebouw: “Het iconische karakter wordt ingegeven door de vormgeving en het dakenspel, de te bebouwen footprint op het perceel en de verschillende hoogtes. Naar materiaal toe wordt het volledige gebouw opgetrokken in een architectonisch beton en wordt het buitenschrijnwerk voorzien van een goud/champagnekleur.
Gezien zowel sportclubs als cultuurhuizen zonder een goede barwerking financieel niet kunnen overleven, wordt centraal in het gebouw een foyer met bar en toog voorzien. Links van de foyer komt de club-concertzaal, die in totaal plaats kan bieden aan 600 personen. Rechts van de foyer komt het Cactus-café, dat zich uitspreidt over twee verdiepingen.
De verdieping van het café staat ingetekend als een afzonderlijk volume en kan plaats bieden aan 360 personen. “Er kunnen daar ook af en toe optredens worden gehouden”, zegt Franky Demon. Het dakplein doet voornamelijk dienst als een buitenterras ook horende bij het Cactus-café. Op dat niveau bevindt zich achteraan het volume een landschapskantoor. Het gebouw zelf wordt centraal op de site geplaatst. Rechts van het gebouw worden publieke functies voorzien en links parking.
“Het dakplein doet voornamelijk dienst als een buitenterras”
“Buiten wordt een groot ontvangstplein aangelegd van circa 530 vierkante meter in betontegels. Dit plein dient om de bezoekers op te kunnen vangen vooraleer ze de concertzaal binnengaan”, verduidelijkt Demon. Deze ruimte wordt ook gebruikt als terras bij het Cactus-café. Aansluitend wordt een groenzone voorzien met geïntegreerde fietsenstalling voor circa 452 fietsen. Deze fietsenstalling is te bereiken via interne wegenis die langs de talud van de R30 loopt. Deze wegenis sluit aan op de bestaande en te behouden inrit vlak aan de brug en loopt volledig door achter het gebouw en sluit aan op de parkeerzone. De bestaande oprit zal enkel als inrit dienen.
Ook voor het gebouw, aansluitend op het vestibuleplein, wordt een fietsenstalling voorzien in een groenzone die het plein deels afschermt van de openbare weg. In deze zone wordt ook een trap voorzien zodat men zonder het gebouw te moeten betreden naar het bovenliggende dakplein kan.
Links van het gebouw komen er negen parkeerplaatsen voor personeel, occasionele kantoorbezoekers en leveranciers. Er is één parkeerplaats voor personen met een handicap en één plaats voor een tourbus. In deze zone wordt ook de laad- en loszone voorzien.
De totale kostprijs wordt geraamd op 3.897.679 euro. Er is een inbreng aan de Vlaamse Overheid (1.174.000 euro) en van de provincie West-Vlaanderen (200.000 euro). De stad Brugge geeft een investeringstoelage van 800.000 euro.
Muziek
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier