Psychiater die Ivo Poppe behandelde: “Alle alarmbellen gingen af”

Psychiaters Paul Lodewyck en Wim De Troyer. © LK
Redactie KW

Op het assisenproces tegen ex-diaken Ivo Poppe (61) uit Wevelgem hebben vanmorgen de drie psychiaters getuigd die de beschuldigde behandeld hebben voor hij aangehouden werd. “Toen hij de feiten aan mij bekende, gingen alle alarmbellen af”, getuigde psychiater Wim De Troyer uit Heule.

Het was uiteindelijk ook psychiater De Troyer die de feiten in december 2013 meldde aan het parket van Kortrijk. Hij had Ivo Poppe tussen december 2010 en april 2011 al diverse keren op consultatie gehad. “Toen ging het over de moeilijke gezinssituatie tijdens zijn jeugd en zijn moeilijke verhouding met zijn vader en zijn moeder. Over de feiten is er toen niets gezegd”, aldus psychiater Wim De Troyer. In oktober 2013 nam Ivo Poppe opnieuw contact op met de psychiater.

Op 10 oktober 2013 stapte de toenmalige diaken het kabinet van dokter De Troyer in de Mellestraat in Heule binnen. “Hij begon opnieuw over zijn nachtmerries, maar na een twintigtal minuten vertelde hij plots dat hij het leven van tientallen mensen had beëindigd met, wat hij noemde, palliatieve sedatie. Hij zei dat hij zowel insuline als lucht had ingespoten en dat hij verscheidene motieven had: medelijden, maar in andere gevallen ook revanchisme tegenover de dokters, frustratie of een soort machtsgevoel. Hij zag dat ik geschrokken was. Dat was ook zo. Bij mij gingen alle alarmbellen af”, getuigde Wim De Troyer. Na die sessie nam de psychiater contact op met de Orde der Geneesheren en zijn collega Paul Lodewyck uit Kortrijk.

Niet naïef

Op 12 november volgde een tweede sessie met Ivo Poppe waarin die bevestigde dat hij als diaken nog altijd aan stervensbegeleiding deed. “Hij zei dat hij die feiten niet meer zou plegen, dat hij het niet meer zou doen. Hij zei dat hij dat beloofd had aan een andere dokter bij wie hij in behandeling was. Maar in hoeverre kan je een patiënt geloven? Je mag ook niet naïef zijn”, stelde dokter De Troyer. Hij verwees Ivo Poppe naar dokter Paul Lodewyck, een gerechtspsychiater met jaren ervaring. “Tegen mij bekende hij ook de feiten op zijn oom Maurice en zijn moeder. Hij zei me dat er twee Ivo Poppes waren, een goede en een geniepige”, getuige dokter Lodewyck. “Ik merkte dat hij op een bizarre manier genoot van de levensmoeheid van die mensen. Hij genoot ook van de spanning tussen het niet doen en uiteindelijk toch het risico nemen, die spanning van de pakkans is verslavend”, aldus dokter Lodewyck.

Uiteindelijk was het psychiater Wim De Troyer die op 18 december een fax stuurde naar de procureur, wat de start betekende van het gerechtelijk onderzoek. “Er is inderdaad een periode van enkele maanden tussen de eerste melding van de feiten door Ivo Poppe en de uiteindelijke fax naar de procureur, maar we moesten zeker zijn dat het allemaal wel waar was wat hij zei. Ons beroepsgeheim breken we niet zomaar. Ik heb dat maar één keer in mijn leven moeten doen en dat was in dit geval”, aldus psychiater De Troyer.

Deze voormiddag komt nog prof. dr. Mattias Desmet getuigen. Volgens Ivo Poppe heeft hij de feiten ook aan die arts bekend, maar beloofde die om zijn beroepsgeheim niet te breken op voorwaarde dat er geen nieuwe feiten meer zouden volgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.