Openbaar aanklager eist levenslang voor Ivo Poppe, ‘geen enkele verzachtende omstandigheid’

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe, de 61-jarige ex-diaken die woensdagavond schuldig werd bevonden aan vijf moorden waaronder de oudermoord op zijn moeder Ivonna Vanhaverbeke (90), heeft de openbare aanklager zopas een levenslange gevangenisstraf gevraagd voor de beschuldigde. De aanklager zag geen enkele verzachtende omstandigheid.

Na een drie uur durend beraad besliste de jury woensdagavond dat Ivo Poppe schuldig is aan vijf moorden: de oudermoord op zijn moeder, de moorden op zijn grootooms Maurice en Leon, de moord op zijn schoonvader Gerard Vercaemer en de moord op Irma Parmentier, een 84-jarige patiënte van het Sint-Jorisziekenhuis in Menen waar de beschuldigde werkte als verpleger. Na de beslissing over de schuld volgt vandaag het debat en de beslissing over de strafmaat. Openbaar aanklager Serge Malefason kreeg als eerste het woord en vorderde een levenslange gevangenisstraf. De procureur-generaal zag geen enkele verzachtende omstandigheid voor de beschuldigde, die hij meermaals een seriemoordenaar noemde.

Een blanco strafblad? Dat is zijn verdienste niet. Hij pleegde zijn eerste feit al in 1978, toen hij 22 jaar oud was

“De klassieke verzachtende omstandigheden zijn hier niet van tel. Een blanco strafblad? Dat is zijn verdienste niet. Hij pleegde zijn eerste feit al in 1978, toen hij 22 jaar oud was. Was hij toen gearresteerd, dan zaten we hier niet. Een harde werker? Ja, dat klopt. Maar was dat niet zijn façade om de feiten te kunnen plegen? Zijn slechte jeugd? Hij heeft twee broers en een zus die niet op het slechte pad zijn beland. Spijt? Voor zijn familie en voor de gemeenschap in Wevelgem, maar niet voor zijn slachtoffers. De kleindochter van Irma Parmentier kreeg excuses. Maar niet omdat hij haar oma vermoord heeft, maar omdat hij zijn bekentenissen daarover had ingetrokken. Omdat hij ermee gerammeld heeft. Zijn hoge leeftijd? De verdediging zal zeggen dat we hem toch niet voor de rest van zijn leven achter tralies mogen steken. Maar het is net die vraag die Ivo Poppe niet stelde bij zijn vele slachtoffers. Zij kregen geen kans meer”, zei aanklager Malefason.

Het gevaar zit nog altijd in Ivo Poppe

De procureur-generaal vindt dat Ivo Poppe nooit meer mag vrijkomen. “Er is toch een hoge kans op herval als die man vrijkomt? Hij heeft zichzelf twee keer gezworen dat hij het nooit meer zou doen. En hij heeft die eed twee keer gebroken. Het mooiste bewijs dat hij nog altijd een risico is, is perfect ingeschat door zijn eigen psycholoog Mattias Desmet. Hij kreeg de vraag of hij Ivo Poppe zou laten bij zijn moeder, moest ze ziek in het ziekenhuis liggen. Psycholoog Desmet antwoordde resoluut ‘neen’. Het gevaar zit nog altijd in Ivo Poppe. Bovendien: twee maanden voor zijn arrestatie werd hij aangetroffen in het ziekenhuis. Hevig zwetend en met opgezwollen gelaat, getuigde de verpleegster die hem daar zag. Dat is exact hoe hij zichzelf beschrijft tijdens de moorden op zijn twee nonkels. Geef Ivo Poppe de straf die een seriemoordenaar toekomt!”

Na een korte pauze komt straks de verdediging aan het woord.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.