Proces kasteelmoord gaat dinsdag verder met verhoor van vier getuigen
Voor de correctionele rechtbank in Brugge gaat dinsdag het proces over de zogenoemde kasteelmoord echt van start.
André Gyselbrecht, Pierre Serry, Franciscus Larmit en Evert de Clercq moeten zich verantwoorden voor hun rol in de moord op Stijn Saelens. Op de eerste dag zullen vier getuigen aan het woord komen. Vooral het verloop van het onderzoek zal hierbij aan bod komen.
Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht wordt door de speurders gezien als de opdrachtgever voor de moord. De huisdokter uit Ruiselede beweert echter dat hij het slachtoffer alleen maar een lesje wilde leren. Saelens zou volgens zijn schoonvader immers incestueuze handelingen gesteld hebben bij zijn dochtertje. De klacht naar aanleiding van die feiten werd volgens de verdediging nooit onderzocht.
Moord was de bedoeling
Het lichaam van Saelens werd twee weken na de feiten aangetroffen in Maria-Aalter, vlak bij een chalet van Pierre Serry. Die vriend van Gyselbrecht zou als tussenpersoon opgetreden hebben bij het beramen van de moord. Serry hield jarenlang de lippen stijf op elkaar, maar begon na een wijziging van advocaat toch met de speurders te spreken. Uiteindelijk gaf Serry zelfs toe dat het de bedoeling was om Stijn Saelens om te brengen.
Dinsdag zullen vier getuigen gehoord worden door de rechtbank. De getuigenlijst werd op 27 maart door de rechtbank in een tussenvonnis vastgelegd. In totaal zullen de komende dagen elf mensen als getuige gehoord worden. De verdediging van André Gyselbrecht heeft ondertussen echter beroep aangetekend tegen dat tussenvonnis. Johan Platteau kan zich niet vinden in de beperkte getuigenlijst. Bovendien nam de rechtbank geen standpunt in over haar bevoegdheid of over de maximumstrafmaat. In theorie vormt dat beroep geen probleem voor de geplande getuigenissen, maar in de praktijk zal de kwestie wellicht toch minstens in de debatten aan bod komen.
Nevendossiers toegevoegd?
Tijdens de inleidende zitting drongen de advocaten van verschillende beklaagden aan op de voeging van enkele nevendossiers. Het gaat onder andere over het onderzoek naar mogelijk gesjoemel met de computer van Stijn Saelens. Voorlopig is het nog niet duidelijk welke nevendossiers effectief aan het moorddossier zijn toegevoegd. In bepaalde dossiers is het onderzoek immers nog lopende. Het onderzoek naar de computer van Stijn Saelens werd op 26 april wel zonder gevolg afgesloten door de raadkamer.
Dinsdag om 9 uur zullen hoofdinspecteur David Roelant en onderzoeksrechter Koen Wittouck aan hun getuigenis beginnen. Zij zullen urenlang uit de doeken doen hoe het onderzoek naar de moord op Stijn Saelens verlopen is. Wittouck volgde pas ruim een jaar na de moord zijn collega Paul Gevaert op, die een stap opzijzette na een wrakingsverzoek door Johan Platteau. De advocaat van André Gyselbrecht drong daarom aan op de getuigenis van ex-onderzoeksrechter Gevaert. Alle partijen zullen ongetwijfeld heel wat vragen stellen over het verloop van het onderzoek.
Experten moeten duidelijkheid geven
Om 15 uur komen in principe ook nog wetsdokter Geert Van Parys en wapendeskundige Erik De Durpel aan het woord. De experten moeten meer duidelijkheid geven over wat zich die bewuste 31 januari 2012 heeft afgespeeld in kasteel Carpentier in Wingene. Zo is het bijvoorbeeld twijfelachtig of het de bedoeling was om Stijn Saelens thuis te vermoorden. In ieder geval leidde de grote bloedplas nog voor de ontdekking van het lichaam tot de conclusie dat het slachtoffer de schietpartij onmogelijk overleefd kon hebben. Ook aan de deskundigen zullen uiteraard nog bijkomende vragen gesteld worden.
(Belga)
Kasteelmoord
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier