Assisen Sharon Gruwez: Onderzoeksrechter zag aanwijzingen voor doodslag

De beschuldigde Davy K. © KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Davy K. (32) heeft onderzoeksrechter Kristof Vulsteke zijn getuigenis afgelegd. De beschuldigde werd na enkele maanden onderzoek aangehouden, omdat de onderzoeksrechter over ernstige aanwijzingen beschikte dat het niet om een banaal verkeersongeval ging. De verkeersdeskundige kwam nog terug op zijn verklaring over een eventueel remmanoeuvre van K..

Op vraag van de verdediging bestudeerde de verkeersdeskundige na zijn getuigenis nog enkele camerabeelden van vlak voor de crash. Het gaat om beelden van de bewakingscamera’s van een bakkerij. Volgens de verdediging zou daarop te zien zijn dat hun cliënt toch remde. “Zijn dit drie lichten in het hoekje? Zijnde een derde remlicht of niet?”, vroeg Johan Depuydt zich openlijk af. “Ik heb de indruk dat ik daar inderdaad wel een derde licht zie.” Het remlicht betekent volgens de deskundige niet noodzakelijk dat K. ook hevig zou geremd hebben, want dan zou het ongeval sowieso niet op die manier gebeurd zijn.

“Zo goed als op slag dood”

Eerder had wetsdokter Geert Van Parys toelichting gegeven bij de ernstige verwondingen die het slachtoffer opliep. Zo was de hele rechterkant van haar gezicht verbrijzeld. De deskundige vond ook bloedingen in de hersenen en bloed in de long- en buikholte. Door de impact waren een nier, de lever en de milt van Sharon Gruwez gescheurd. Bovendien werd ze uit het voertuig geslingerd.

Het slachtoffer moet zo goed als op slag overleden zijn. “De letsels zouden met een gordel minder uitgesproken geweest zijn”, stelde dokter Van Parys. Davy K. droeg wel een gordel en liep slechts lichte verwondingen op. “Het is voor mij bijna niet verklaarbaar dat de ene persoon zo zwaar gewond is en de andere persoon zo licht.”

Een ademtest kort na de crash wees uit dat de beschuldigde 1,47 promille alcohol in zijn bloed had. Volgens toxicoloog Jan Cordonnier zou dit eerder die nacht ongeveer 1,8 promille geweest zijn, goed voor acht à negen glazen pilsbier. In het bloed van het slachtoffer werd 0,2 promille alcohol ontdekt.

Veroordeling voor partnergeweld

Enkele dagen na de feiten stapten de ouders van Sharon Gruwez naar de Ieperse onderzoeksrechter met een klacht voor doodslag. K. werd in de klacht omschreven als een psychopaat die zijn ex-vriendin niet kon loslaten. “Ze stellen zich onder andere vragen bij het feit dat ze haar gordel niet droeg, wat niet haar gewoonte was.”

Op 10 januari 2019 werd K. door de onderzoeksrechter voor die feiten aangehouden. “Naar mijn interpretatie waren er aanwijzingen dat er veel meer aan de hand was dan een louter accident”, aldus Kristof Vulsteke. De onderzoeksrechter verwees naar een veroordeling voor partnergeweld en belastende getuigenverklaringen over zijn jaloerse karakter. Na enkele maanden kwam K. vrij met een enkelband.

Polygraaftest

Tijdens het verhoor bij de onderzoeksrechter verklaarde de beschuldigde dat hij liever zelf om het leven was gekomen. “Het is een man waar je moeilijk hoogte van krijgt. Hij leek rationeel, maar begon bij een bepaalde vraag hevig te wenen. Maar dat was precies op een knip voorbij.” K. beweerde zich niets te herinneren van de crash, maar dat was volgens de gerechtspsychiater ongeloofwaardig. Bij een polygraaftest werden echter niet-leugenachtige reacties vastgesteld.

De verdediging plaatste vraagtekens bij de manier waarop het onderzoek van start ging. De tante van Sharon legde als advocate de klacht neer voor doodslag, terwijl ze ook twee getuigen bijstond én nu burgerlijke partij is op het proces. “Het zijn bijzondere omstandigheden, maar ik heb het inderdaad nog nooit meegemaakt”, reageerde de onderzoeksrechter.

Meester Mounir Souidi vroeg ook waarom niet verder werd onderzocht of de betrokkenen nog een relatie hadden. “Sorry, ik heb geen tijd om 20.800 berichten te lezen. Voor mij was de discussie van 31 oktober van belang, want dan zijn de feiten gebeurd”, klonk het tot ergernis van de verdediging.

Beelden dashcam verdwenen

De speurders probeerden de gebeurtenissen van die bewuste nacht in kaart te brengen. Volgens commissaris Filiep Devriendt beweerde K. dat ze onderweg langs de N8 nog een dertigtal seconden stopten om te discussiëren. Het onderzoek van Sharon haar gsm wees echter uit dat ze daar zeven minuten zouden hebben stilgestaan. “De grootste tegenstrijdigheid is dat hij eerst verklaarde dat ze niet zijn uitgestapt in de dreef waar hij woonde.” Later zei de beschuldigde dat hij drinkbekers en een slaapzak ophaalde in zijn woning. “Ze zouden volgens hem naar de kust rijden. Dat was zijn remedie om uit te waaien bij kopzorgen.”

Ten slotte werd teruggekomen op de SD-kaart uit de dashcam die nooit werd teruggevonden. In april 2019 werd het in beslag genomen wrak vreemd genoeg nog doorzocht door de moeder en de stiefvader van de beschuldigde. “De garagehouder kreeg argwaan en heeft ons gebeld. Als ik me niet vergis heeft ze gezegd dat ze het SD-kaartje kwam zoeken en ook nog spullen van Davy.” De moeder van K. liet de spullen uiteindelijk achter, maar tot een huiszoeking bij haar of haar zoon kwam het nooit.

Maandagavond komen nog elf getuigen aan het woord.

(Belga)