Assisen Sharon Gruwez: 23 jaar opsluiting voor Davy Kesteman voor moordende crash

foto LK
Redactie KW

Het West-Vlaamse hof van assisen heeft Davy Kesteman (32) veroordeeld tot 23 jaar opsluiting voor de moord op Sharon Gruwez (22). De Poperingenaar botste op 1 november 2018 in Vleteren met zijn wagen aan hoge snelheid tegen een geparkeerde bus. Het openbaar ministerie had 25 jaar opsluiting gevorderd.

Davy Kesteman en Sharon Gruwez leerden elkaar in het voorjaar van 2016 kennen. Al snel kwam het tot een knipperlichtrelatie die gekenmerkt werd door het agressieve en jaloerse gedrag van de beschuldigde. In de zomer van 2018 werd Kesteman door de correctionele rechtbank van Ieper zelfs tot zeven maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld voor twee feiten van partnergeweld.

191 kilometer per uur

In de nacht van 31 oktober op 1 november 2018 ging Sharon Gruwez met enkele vrienden op café in Poperinge. De uitgelaten sfeer werd grimmiger toen ook Davy Kesteman op het toneel verscheen. Uiteindelijk stapte ze toch in het voertuig van haar ex-vriend, die zelf weliswaar beweert dat ze nog steeds een relatie hadden. Kort na half drie die nacht botste Kesteman in een flauwe bocht op de N8 in Oostvleteren aan 191 kilometer per uur tegen een geparkeerde bus. Het slachtoffer droeg geen gordel en werd uit de BMW geslingerd. De jonge vrouw uit Boezinge overleed ter plaatse. De beschuldigde, zelf lichtgewond, bleek 1,47 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Net voor de fatale crash had hij ook een rood licht genegeerd.

De verdediging pleitte tevergeefs dat het slechts om een dodelijk verkeersongeval ging. Het hof en de jury oordeelden echter dat Kesteman de dodelijke afloop heeft aanvaard door vier keer harder dan de toegelaten snelheid te rijden. Bovendien besliste hij bewust om niet te remmen voor het verkeerslicht dat al 30 seconden op rood stond.

Alcohol en cannabis

Bij het bepalen van de strafmaat hielden het hof en de jury rekening met de ernst, de zwaarwichtigheid en de gruwel van de feiten. Door zijn totaal gebrek aan normbesef veroorzaakte hij onnoemelijk leed bij de familie en de vrienden van het slachtoffer. Ook zijn persoonlijkheid werd in het arrest aangehaald. “Eerder dan te pogen via een vreedzame weg tot een oplossing te komen, heeft de beschuldigde gekozen voor de ultieme oplossing door het slachtoffer te doden.” Voorzitter Antoon Boyen wees ook op het ongehoord gebrek aan respect voor de fysieke integriteit van zijn vriendin en op de laaghartigheid waarmee hij het weerloze en kansloze slachtoffer verraste.

Anderzijds stelden het hof en de jury vast dat Kesteman zich qua gebruik van alcohol en cannabis lijkt herpakt te hebben. Daarnaast werd opgemerkt dat de uitvoering van zijn werk steeds geapprecieerd werd door collega’s en werkgevers. Door zijn jonge leeftijd heeft Kesteman dan ook de kans om nog een professionele loopbaan uit te bouwen. Op die manier kan hij in de toekomst nog iets betekenen voor de maatschappij.

Voorzitter Antoon Boyen richtte zich zoals gebruikelijk nog kort tot de beschuldigde. “Ik denk dat, als u in de loop van de volgende maanden begeleidingsmogelijkheden aangeboden worden, dat u die best grijpt.” Kesteman kreeg dus de raad om aan zichzelf te werken. “Het kan alleen maar helpen om zo snel mogelijk terug ingeschakeld te worden in de maatschappij. Probeer te zorgen dat uw lontje tegen dan wat gerekt is, voor zover dat nog niet gebeurd is.”

(Belga)