Moordenaar van Sharon Gruwez kan nog maanden uit de cel blijven

foto LK
Laurens Kindt

Het kan nog maanden duren vooraleer Davy Kesteman, de 32-jarige Poperingenaar die vrijdag 23 jaar cel kreeg voor de moord op Sharon Gruwez (22) uit Boezinge, achter tralies belandt. Door een lacune in de wet kan het gerecht hem momenteel onmogelijk achter slot en grendel steken.

Afgelopen vrijdag werd Davy Kesteman uit Poperinge veroordeeld tot 23 jaar cel voor de moord op zijn ex-vriendin Sharon Gruwez. In de nacht van 31 oktober op 1 november 2018 reed hij met zijn BMW aan 191 kilometer per uur tegen een geparkeerde schoolbus in Oostvleteren. Sharon Gruwez, die naast hem zat, werd uit de wagen gekatapulteerd en overleed ter plaatse.

Geen onmiddellijke aanhouding

Davy Kesteman kwam er zonder veel erg van af. De bestuurder hield tot op het proces vol dat het om een ongeval ging, maar de assisenjury zag dat anders. Volgens de twaalf gezworenen was het wel degelijk de bedoeling van Kesteman om zijn ex-vriendin te vermoorden door zijn wagen opzettelijk te laten crashen. Na een vrij kort beraad gaven ze hem daarom ook 23 jaar cel.

Omdat Davy Kesteman sinds juni 2019 zijn voorhechtenis thuis uitzat met een enkelband vorderde openbaar aanklager Serge Malefason na het arrest over de straf ook nog de onmiddellijke aanhouding. Zo zou Davy Kesteman vrijdagavond al naar de gevangenis moeten. Assisenvoorzitter Antoon Boyen ging er echter niet op in en vond dat de onmiddellijke aanhouding zich niet opdrong.

Elektronisch toezicht

Volgens de assisenvoorzitter was er geen reden om aan te nemen dat Davy Kesteman zich zou onttrekken aan de uitvoering van zijn straf. Concreet mocht Davy Kesteman dus terug naar huis in Poperinge, waar hij nog steeds onder elektronisch toezicht staat door middel van een enkelband.

In tegenstelling tot wat verwacht werd, kan die toestand nog lang duren. Tenminste, als Davy Kesteman cassatieberoep aantekent tegen zijn veroordeling. In dat geval kan hij zijn elektronisch toezicht nog rekken – en dus thuis blijven – tot het Hof van Cassatie zich uitgesproken heeft over zijn zaak. In normale omstandigheden duurt het al snel drie, vier maanden voor het Hof van Cassatie dat doet.

Hoewel de man dus al twee veroordelingen heeft opgelopen voor geweld tegen Sharon Gruwez – ook in juli 2017 kreeg hij een celstraf opgelegd door de rechtbank in Ieper – kan het gerecht hem momenteel onmogelijk achter tralies steken. Ook voor het schenden van de voorwaarden die hij kreeg in het kader van zijn eerste veroordeling is dat niet mogelijk, gezien de termijn daarvoor ondertussen al verstreken is.

Reactie vader Gruwez

Alleen als Davy Kesteman geen cassatieberoep aantekent binnen de vijftien dagen na zijn veroordeling door het hof van assisen, kan hij vrij snel in de gevangenis belanden. Voor de nabestaanden van Sharon – die emotioneel en opgelucht reageerden op de veroordeling en straf voor Davy Kesteman – is die wetenschap een harde dobber.

“Dat er een zogezegd ongeval voor het assisenhof kwam, was de eerste keer. Maar het is ook de eerste keer wellicht dat het assisenhof iemand zo zwaar veroordeelt en dan zegt dat hij terug naar huis mag. Niemand die met de zaak te maken heeft of is komen getuigen, is er gerust in dat hij nog rondloopt. Het zou beter zijn mocht hij meteen aan zijn straf kunnen beginnen”, zegt Sharons vader James Gruwez.

Het is nog niet duidelijk of er inderdaad cassatieberoep komt. “Wij hebben de gewoonte om de motivatie van het arrest eerst heel goed te lezen alvorens wij daarover een beslissing nemen”, zegt advocaat Mounir Souidi, die samen met zijn broer Omar optreedt voor Davy Kesteman.