https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Openbaar aanklager vraagt veroordeling voor moord

Bron: Belga

Procureur-generaal Serge Malefason heeft aan de volksjury gevraagd om Davy K. (32) schuldig te verklaren aan moord. Sharon Gruwez (22) kwam op 1 november 2018 in Vleteren om het leven toen de beschuldigde aan hoge snelheid tegen een geparkeerde bus reed.

De openbaar aanklager startte zijn requisitoir door de draak te steken met enkele uitspraken van de beschuldigde. K. stelde bijvoorbeeld dat hij Sharon en zijn auto nooit iets zou aandoen omdat hij hen graag zag. “Die auto is je derde hand, die je gebruikt om te zwaaien, maar ook om je middelvinger op te steken. Je maakt van uw auto ook een wapen. Je zet het in om te dreigen, te isoleren en te controleren”, verwees Malefason naar eerdere dreigementen om tegen een boom te rijden.

Ook aan het geheugenverlies van K. hecht het openbaar ministerie duidelijk geen geloof. De beschuldigde beweert dat hij zich niets kan herinneren van de fatale crash en de minuten daarvoor en daarna. Malefason fileerde echter uitgebreid zijn verklaringen, waaruit bleek dat hij wel nog veel weet. Zo verklaarde hij zelf aan een kameraad hoe hij Sharon zag liggen in haar rood jasje. Kort na de crash sprak hij ook over een hevige discussie met het slachtoffer, terwijl daar in zijn latere verklaringen geen sprake meer van was. Volgens de procureur-generaal kan het zwart gat van K. hoogstens vijf seconden geduurd hebben.

Davy K. blijft ook tot op vandaag beweren dat hij nog steeds een relatie had met het slachtoffer. “Je moest en je zou Sharon hebben en je steelt de gsm. Je pakt hem omdat je hem wilt controleren. Ofwel gebruikte je hem als drukkingsmiddel, zodat Sharon toch mee zou gaan. Ze wou niet met u mee. Het was gedaan. En je wist het. Je wist het al lang.”

Mogelijk ontdekte de beschuldigde dan dat Sharon Gruwez al intiem contact had met een nieuwe vriend. “Je relatie was voorbij. Ze was er bijna in geslaagd van zich te onttrekken aan de dictatuur van één van de smerigste stalkers die ik in mijn carrière al ben tegengekomen.”

Volgens de verkeersdeskundige vloog de Poperingenaar aan 191 kilometer per uur uit de bocht. “Ieder weldenkend mens weet dat je bij die snelheid op een dergelijke baan zelfs op een droog wegdek in het decor kunt belanden”, stelde Malefason. Van een louter gebrek aan voorzichtigheid is volgens het OM dus geen sprake. Bovendien was er wel degelijk een intentie om haar te kwetsen. “Hij was kwaad omdat dat pokkewijf haar gordel niet aanhad. Hij hervalt in zijn oude patroon en zet zijn voertuig in als wapen om de liefde van zijn leven bang te maken. Dan is het niet meer onopzettelijk.”

In zijn requisitoir legde de openbaar aanklager uit dat K. de dodelijke gevolgen van zijn handelen kende en aanvaardde. Daarnaast werd op dat vlak ook gevraagd om rekening te houden met de escalatie en de dynamiek van het partnergeweld. “Hij waarschuwde haar zelf voor wat er kon gebeuren zonder gordel. Dan moet je achteraf niet janken dat het slachtoffer dood is.”

Ten slotte handelde de beschuldigde volgens het OM ook met voorbedachten rade. “Hij had zeer simpel zijn voet van het gaspedaal kunnen halen, maar hij heeft dat niet gedaan.”

Dadelijk komt de verdediging aan het woord.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.