Assisen Sharon Gruwez: “Ik heb dat nooit gewild” (beschuldigde)

Redactie KW

Op het assisenproces tegen Davy K. (32) hebben het hof en de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvragen. De Poperingenaar staat terecht voor de moord op Sharon Gruwez (22), maar ontkent dat hij de fatale crash opzettelijk veroorzaakte. “Ik heb dat nooit gewild”, klonk het in zijn laatste woord.

In de nacht van 31 oktober op 1 november 2018 ging Sharon Gruwez met enkele vrienden op café in Poperinge. De uitgelaten sfeer werd grimmiger toen ook Davy K. op het toneel verscheen. Uiteindelijk stapte de jonge vrouw toch in het voertuig van haar ex-vriend, die zelf weliswaar beweert dat ze nog steeds een relatie hadden. Kort na half drie die nacht botste K. naast de N8 in Oostvleteren met zijn BMW aan 191 kilometer per uur tegen een geparkeerde bus. Het slachtoffer werd uit het voertuig geslingerd en overleed ter plaatse. De beschuldigde, zelf lichtgewond, bleek 1,47 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Net voor de botsing had hij ook een rood licht genegeerd.

De burgerlijke partijen en het openbaar ministerie vroegen donderdag aan de jury om K. schuldig te verklaren aan moord. Ze benadrukten vooral dat het onmogelijk was om die flauwe bocht aan een dergelijke snelheid te nemen. De beschuldigde had met andere woorden moeten weten dat zijn daden de dood van Sharon konden veroorzaken. Volgens de verdediging is K. echter enkel schuldig aan het onopzettelijk veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. Zijn advocaten Omar en Mounir Souidi legden uit dat hun cliënt volgens de verkeersdeskundige immers gewoon de bocht probeerde te volgen.

Zoals gebruikelijk kreeg de beschuldigde vrijdagochtend nog het laatste woord. “Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is voor de familie en voor Sharon. Ik heb dat nooit gewild en ik leg mijn lot in jullie handen.” Vervolgens vroeg voorzitter Antoon Boyen nog eens of K. zich al iets herinnerde van de crash, maar dat bleek niet het geval.

Het hof en de jury hebben zich om 9.20 uur teruggetrokken voor de beraadslaging over de vier schuldvragen. Voor moord riskeert Davy K. levenslange opsluiting. Als de jury het standpunt van de verdediging volgt, hangt hem hoogstens vijf jaar cel boven het hoofd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.