Ex-collega van Ivo Poppe: “Hij noemde mij een slechte moeder”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe, de 61-jarige ex-diaken uit Wevelgem die beschuldigd wordt van oudermoord en de moord op ‘een tiental’ andere mensen, hebben enkele ex-collega’s van de beschuldigde in het Sint-Jorisziekenhuis getuigd. “Toen ik als alleenstaande moeder van mijn zoontje bevallen was, schreef hij mij een brief om te zeggen welk een slechte moeder ik wel was”, getuigde Mojca Potillius.

De vrouw begon in het ziekenhuis te werken in 1988, op de dienst Interne Ziekten waar beschuldigde Ivo Poppe adjunct-hoofdverpleegkundige was. “Ik kende hem als een goede verpleger”, begon Mojca Potillius haar getuigenis. Datzelfde jaar al stopte Potillius met werken om te bevallen van haar zoon. “Ik was een bewust alleenstaande moeder. Niemand in het ziekenhuis wist ervan. Toen Ivo me kwam bezoeken in het moederhuis had hij twee omslagen bij zich. Ik dacht dat het kaartjes waren, maar het bleken twee brieven te zijn. Eén voor mij en één voor mijn zoon. In de brief naar mij schreef hij dat ik een slechte moeder was omdat ik een kind liet opgroeien zonder papa. In de brief aan mijn zoon schreef hij dat hij niet wist wat de toekomst voor hem zou brengen, zo zonder papa. Hij ondertekende die brief met ‘papa Ivo en mama Lutgarde’. Dat was een steek door mijn hart“, getuigde de vrouw.

Abortus

Na haar zwangerschapsrust confronteerde Mojca Potillius de beschuldigde. “Ik vroeg of ik dan beter abortus had gepleegd, of dat dan wél volgens zijn christelijke principes was maar hij antwoordde niet. Bovendien bleek dat er nog collega’s waren die brieven van hem kregen. Over hun uitgaansgedrag, over hun echtscheiding, zelfs over hoe ze zich schminkten. Ivo was zo. Als we in de Sinterklaasperiode bezig waren over speelgoed dat we zouden kopen voor onze kinderen zei hij dat we beter zelf iets zouden maken voor onze kinderen”, klonk het.

“Ik ben ondertussen ettelijke jaren ouder, heb zelf ook kinderen en heb ondervonden dat een mens mild moet zijn” – Ivo Poppe

Ivo Poppe vroeg daarop het woord. “Mojca, het is hier een goede gelegenheid om schuld te bekennen en mijn excuses aan te bieden om wat ik u heb aangedaan. Wie was ik om u de les te spellen? Ik ben ondertussen ettelijke jaren ouder, heb zelf ook kinderen en heb ondervonden dat een mens mild moet zijn. Ik hoop dat u voor mij ook mild kan zijn. Ik heb enorm veel spijt van de kritiek die ik gegeven heb, dat was totaal ongepast. Ik heb het altijd geapprecieerd dat u mij na die feiten niet aangevallen heb. U hebt altijd op een professionele manier gereageerd”, klonk het afgemeten. “Ik vind die excuses wel een beetje laat”, reageerde de getuige.

Straks komen nog de huidige pastoor van Wevelgem, Jean-Marc Soetaert, en priester-aalmoezenier Marc Frenay uit Kortrijk getuigen. Die laatste moest in 2009 opstappen in Wevelgem na een conflict met Ivo Poppe.

(LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.