Dinsdagavond werd in het Gemeenschapshuis in Zeebrugge ‘Oorlog onder Water’ in avant-première voorgesteld.
Maritiem archeoloog Tomas Termote uit Oostende tekende als auteur, Davidsfonds Uitgeverij werd bereid gevonden het boek op de markt te brengen. De officiële voorstelling van het boek grijpt vrijdag plaats bij het VLIZ in Oostende.
Met de viering rond 100 Jaar Grote Oorlog is er veel – internationale – belangstelling voor alles wat er zich in en rond de frontstreek afspeelde. Wat weinig mensen weten is dat in de Eerste Wereldoorlog de haven van Brugge door de Duitse bezetter werd uitgebouwd tot de belangrijkste uitvalsbasis voor U-boten ter wereld. Vanuit Brugge, en via de havens van Zeebrugge en Oostende, voerden de Duitser een niets ontziende oorlog tegen de geallieerde schepen op zee. Vanuit Brugge werden bijna 2.500 schepen op de Noordzee getorpedeerd.
Zeebrugge tijdens de Eerste Wereldoorlog
De Britten deden er alles aan om deze dreiging een halt toe te roepen. De heroïsche slag op 23 april 1918, de raid op Zeebrugge, later bekend als St George’s Day, was een poging om de havens van Zeebrugge en Oostende te blokkeren en zo de uitval van de Duitse U-boten uit Brugge te stoppen. Toen dit in militair opzicht geen volledig succes bleek, vochten de Britten de zware slag bij Passendale als ultieme poging om met een uitval toch door te stoten tot de havens van Brugge en Zeebrugge.
De voorstelling van het boek viel samen met de opening van de tentoonstelling ‘Zeebrugge tijdens de Eerste Wereldoorlog’. Joachim Coens, CEO Port of Zeebrugge, Brugs burgemeester Renaat Landuyt en West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé waren opmerkelijke sprekers bij de vernissage van de tentoonstelling en de voorstelling van het boek.
(FN)
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier