De museumbus Albert I, die vanaf volgende maand van Luik richting Rumbeke toert, staat sinds vanmiddag opgesteld op het bordes van het koninklijk paleis in Brussel.
Vrij uitzonderlijk beeld: de Albert I-bus op het bordes van het koninklijk paleis in Brussel. (Foto JG)
De bus werd er officieel voorgesteld naar aanleiding van een tentoonstelling in het paleis over Albert I en koningin Elisabeth. Vanaf 22 juli zijn het paleis en de tentoonstelling open voor het grote publiek. De Albert I-bus van iniatiefnemer Luc Glorieux uit Roeselare blijft tot morgen voor het koninklijk paleis opgesteld. Nadat koning Filip en koningin Mathilde de bus hebben bezocht, wordt de expositiecar naar het Warandepark gereden waar hij na het defilé en voor het volksfeest op de nationale feestdag opengaat voor het publiek.
De aflossing van de wacht nabij de Albert I-bus. (Foto JG)
De Albert I-bus is een gelede bus – een extra lange bus dus – waarin beeldmateriaal wordt tentoongesteld over de terugtocht van het Belgische leger. Aan de buitenkant van de bus zijn aan de ene zijde portretten te zien van Albert I en van koningin Elisabeth, aan de andere zijde wordt de terugtocht volledig in kaart uitgebeeld. Het is een indrukwekkende én opvallende bus, waarmee een mobiele en uiterst didactische tentoonstelling naar heel wat plaatsen kan worden gereden.
Van Gemmenich tot aan de IJzer
In de gelede bus is heel wat ruimte om te exposeren. (Foto JG)
De bus reist van augustus tot december van Gemmenich – het toenmalige drielandenpunt waar de Duitsers op 4 augustus 1914 ons land binnenvielen en waar de eerste Belgische soldaat sneuvelde – tot aan de IJzer, waar het front zich begin november van 1914 stabiliseerde.
Initiatiefnemer Luc Glorieux over de Albert I-bus: “Het is de eerste bus ooit die tot op het bordes van het koninklijk paleis mocht rijden en er parkeren.”
Luc Glorieux (in het midden met wit hemd) leidt de gasten naar de Albert I-bus. (Foto JG)
Het initiatief kwam er nadat Luc Glorieux tijdens een van de handelsmissies met koning Filip te horen kreeg dat de koning het betreurde dat bij de grote herdenkingen rond ’14-’18 de figuur van zijn betovergrootvader, koning Albert I, niet overdreven veel aandacht kreeg. Een terechte opmerking, vond Luc Glorieux. “Zeker op internationaal vlak wordt de inzet van onze koning tijdens de Eerste Wereldoorlog ondergewaardeerd.”
Paleistentoonstelling
Niet alleen de tentoonstelling maar ook de zalen zijn indrukwekkend in het paleis. (Foto JG)
De tentoonstelling in het paleis over Albert I en Elisabeth – De film van een koninklijk leven – laat trouwens overduidelijk zien dat het koningspaar toen alvast op heel wat internationale belangstelling kon rekenen. “Eigenlijk mag je stellen dat koning Albert I onze eerste filmster was”, zegt Karel Strobbe van het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij die de tentoonstelling in het paleis mee hielp samenstellen. “Het koningspaar wist hoe om te gaan met dat nieuwe medium dat film toen was en de film zelf profiteerde mee van de internationale uitstraling van ons koningspaar.”
Omdat koningspaar toen zeer geïnteresseerd was in wetenschappen en techniek, stelt Technopolis een interactieve expositie samen rond ‘Briljante Belgische Breinen’ en de toepassingen van hun vondsten in ons dagelijks leven.
Albert I in Rumbeke
De tentoonstelling in de bus leidt ook de grote Albert I-tentoonstelling in het kasteel van Rumbeke in. Die gaat op 30 augustus open en loopt over maar liefst vijf jaar. “Elk jaar wordt de tentoonstelling thematisch uitgebreid. Wie de expositie dit jaar bezoekt, heeft dus meteen al een reden om ook volgend jaar langs te komen…”
De tentoonstelling in Brussel in het paleis op het Paleizenplein is toegankelijk vanaf 22 juli, van 10.30 uur tot 16.30 uur. De expo loopt tot 7 september. Op maandag is het paleis gesloten. De toegang is gratis.
Eerste Wereldoorlog
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier