Zaden oogsten
Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.
We zijn halverwege september en dat betekent dat je – nog ietsje meer dan anders – je ogen moet openhouden. Het is namelijk hét moment om zaden te verzamelen. Zelf je zaden verzamelen is een aspect van tuinieren dat enorm veel voldoening geeft. Je eigen zaadjes oogsten, bewaren, planten en zien uitgroeien tot een stevige plant: beter wordt het haast niet.
Bij sommige planten is zaad oogsten relatief gemakkelijk. Reukerwtjes, bijvoorbeeld. De groene peulen verschijnen snel aan de plant, maar wacht nog met ze te oogsten tot ze helemaal bruin en droog zijn. De zaadhoofden van papavers zijn ook heel herkenbaar. Ze zijn bovendien ook erg mooi in een droogboeket. Laat de zaadhoofden van zonnebloemen gewoon zo aan de plant drogen. De vogels plukken er heel graag zaadjes uit en jij kan er ook een paar oogsten voor volgend jaar.
Wilde planten
Ook in de moestuin kan je zaden oogsten. Laat je sla eens doorschieten. Een heel lekkere tomaat gegeten? Haal de zaadjes eruit en laat ze op een velletje keukenpapier drogen. Bonen, paprika’s, pompoenen… Tal van mogelijkheden. Sommige groenten zijn eigenlijk tweejarig. Laat dus eens een pastinaak of prei in de grond zitten. In het tweede jaar gaan deze planten bloeien – pastinaak heeft een prachtige bloem – en dan kan je ook zaden oogsten.
Kijk ook eens rond in je omgeving. Sommige wilde planten wil je graag in je tuin. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van wilde peen en kaardebol. Stop standaard een paar enveloppen in je tas – je weet tenslotte nooit waar en wanneer je een interessante plant vol rijpe zaden ziet. Zie je ergens een plant vol zaden in een tuin? Spreek zeker eens de bewoner aan. De meeste tuiniers delen graag.
Aan de slag
Drogen is de belangrijkste stap bij het oogsten van zaden. Spreid ze uit op krantenpapier of in een open bakje en laat ze even op een droge, warme plek liggen vooraleer je ze opbergt. Belangrijk: labelen! Schrijf er ook meteen het jaar bij, dan weet je ook hoelang je zaden nog kiemkrachtig zullen zijn. Aan de andere kant: als je een envelop met zaden in je jaszak vindt en je weet niet meer wat het is… Dan is dat ook wel heel spannend, natuurlijk. Bewaar de zakjes zaad liefst in een papieren envelop, op een droge, donkere en koele plaats.
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier