Frisse citroenverbena

© Pixabay
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Mijn ideale plant bestaat niet, want die zou aan heel wat voorwaarden moeten voldoen. Mooi, uiteraard. Liefst als snijbloem te gebruiken. Een bijen- en vlindermagneet, graag ook nog redelijk gemakkelijk en als het even kan, ook nog eetbaar. Ik weet het, een heel pakket waar eigenlijk niet veel planten aan kunnen beantwoorden. Citroenverbena heeft zelfs heel wat belangrijke voorwaarden niet – bloeit niet echt, of toch niet noemenswaardig – maar toch ben ik er verzot op.

Citroenverbena wordt ook wel verveine genoemd. Naar het schijnt kan dit wel een wispelturige plant zijn, maar daar heb ik voorlopig nog niets van gemerkt. Citroenverbena komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en is een halfheester. De plant is dus niet volledig winterhard; bij temperaturen die flirten met het vriespunt durft ze al haar blaadjes te verliezen. Wat bescherming voorzien, of in een koude kas zetten does the trick.

Heerlijke citroengeur

Het zijn de blaadjes die het allerbelangrijkste zijn bij citroenverbena. Die geuren heerlijk naar citroen. Geen schoonmaakmiddelcitroen, maar echt de lekkerste, beste citroen die je ooit rook. Mijn plant leeft in een grote pot, op een plek waar ik veel passeer en er dus iedere keer met mijn handen door kan gaan. Citroenverbena houdt van luchtige, goed gedraineerde en vruchtbare grond. Dat is meteen de reden waarom mijn plant in een pot staat: in mijn zware kleigrond die vaak nat is tijdens de winter, zouden de wortels snel rotten. Gelukkig lukt dat prima, voorzie gewoon een pot die groot genoeg is – want deze plant kan wel anderhalve meter worden – en een luchtig potgrondmengsel.

En wat doe je nu met die blaadjes? Thee maken, bijvoorbeeld. Een drietal verse blaadjes is al genoeg voor een superlekkere en verfrissende thee. Je kan citroenverbena ook gebruiken in alle gerechten waar je normaal citroen(zeste) voor zou nemen. In vis, gebak, als frisse toets in confituur… Beter wordt het niet!


Makkelijk stekken

Citroenverbena kan je niet zaaien om de simpele reden dat de plant geen zaden aanmaakt. Stekken dus. Gelukkig gaat dat erg gemakkelijk. Als je citroenverbena de winter is doorgekomen, is het trouwens belangrijk om niet te wanhopen. Die kale, droge, miserabele takken zullen weer tot leven komen. Even geduld en je kan weer de hele zomer genieten van de meest fantastische citroengeur.