Vlier geeft plezier

© Getty
© Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Groot was mijn enthousiasme toen ik ontdekte dat de boom in mijn nieuwe tuin in feite een uit de kluiten gewassen vlier is. Een plant die zomaar spontaan in je tuin kan opduiken en zoveel meerwaarde biedt, dat je ze met open armen verwelkomt.

Een vlier is een inheemse plant die je vaak ziet langs bermen. De bessen worden massaal gegeten door vogels, die zo de zaadjes overal verspreiden. Een vlier stelt weinig eisen en groeit eigenlijk overal goed. Perfect voor wie geen groene vingers heeft, dus! Het is trouwens een plant met een rijke geschiedenis, die daardoor ook veel symboliek heeft, zoals vruchtbaarheid. Zo werd er lang een vlier aangeplant bij de bouw van een huis voor een jong koppel.

Bloesems en besjes

Een vlier bloeit in mei/juni, met mooie, grote witte bloemschermen die heerlijk ruiken. Insecten zijn er verzot op. En wij ook: de vlierbloesems kan je plukken en je kan er superveel mee doen. Limonade, gelei, siroop, thee, verwerken in cakes… De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan er ook schoonheidsmiddeltjes mee maken. Lotions, zalven… met een fijne bloesemgeur.

Kies een droge dag om je bloesems te plukken. Als je geen vlier in je tuin hebt, ga dan op zoek naar een wild exemplaar. Liefst geen vlier die aan een drukke weg staat. Pluk ook zeker de bovenste bloesems, aan de onderkant durven er wel eens hondjes te passeren. De bloemen niet wassen! Schud ze wel even uit, zodat de insecten er zeker uitvallen.

Na de bloei wordt elk bloemetje een donkerpaars besje. Die bessen zijn rijp in augustus/september. Vogels zijn er verzot op, dus je zal snel moeten zijn als je er zelf ook van wil eten. Rauw zijn ze niet lekker, maar je kan er wel confituur, likeur, wijn of zelfs jenever van maken. Kortom: een makkelijke en mooie plant, die je het hele jaar door van alles te bieden heeft.

Zo maak je vlierbloesemlimonade

 © Getty
© Getty

Limonade maken van vlier is supergemakkelijk. Je hoeft zelfs geen bruiswater toe te voegen, want door gisting van het stuifmeel komen er spontaan bubbels. Let er wel op dat je de bloemen op het juiste moment oogst: zorg dat er nog stuifmeel op de bloemen zit, dus.

Voor de limonade heb je zo’n 15 tot 25 bloesems nodig, afhankelijk van de grootte van de schermen. Voor de rest: twee biocitroenen, vijf liter water en een halve kilo suiker. Laat de bloesems 24 uur weken in het water, met één citroen in schijfjes bij. Zeef alles door een kaasdoek en voeg dan het sap van de tweede citroen en de suiker toe. Roer goed. Als je het nog eens 24 uur laat staan, is het lichtjes gegist en heb je al wat bruis.