Vitaminekuur voor je planten

© Getty
© Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Kunstmest hoort niet meer thuis in een tuin anno 2021: het is schadelijk voor de bodem, levert geen sterke planten op… Zeker op lange termijn is een organische meststof gewoon een veel beter idee. Compost, uiteraard, maar wist je dat je ook zelf je meststoffen kan maken?

Een van de beste planten om een vloeibare meststof mee te maken, is de brandnetel. Je vindt die vanaf april overal. Gratis voedsel voor je planten, zomaar. Als je planten enige tijd onder water laat staan, dan lossen hun voedingsstoffen op. In het geval van brandnetels is dat voornamelijk stikstof. De vloeistof die overblijft, wordt gier genoemd. Die kan je in verdunde vorm aan je planten geven voor een extra boost. Snelgroeiende groenten hebben hier zeker baat bij. Mulchen met brandnetels ze op de bodem van je tuin leggen is ook altijd een goed idee!

Je kan brandnetelgier nog voor meer gebruiken dan voor extra voeding. Het aftreksel is ook een natuurlijke manier om je planten te beschermen tegen ongewenste insecten: bladluizen, rupsen, vliegen… De gier spuit je dan uiteraard ook weer verdund op je planten. Doe dat het liefst ‘s morgens vroeg, wanneer er nog geen zon in je tuin of op je terras is.

Zeewier

Maar je kan nog veel meer planten gebruiken om gier mee te maken. Van smeerwortel wordt er heel vaak gier gemaakt. Smeerwortel is vooral geschikt om je plant veel bloemen te laten dragen. Ook voor je kamerplanten is gier een prima idee. Nog planten die geschikt zijn? Heermoes, boerenwormkruid, rabarberblad… Je kan ook verschillende kruiden door elkaar mengen.

Woon je aan zee? Dan kan je ook meststof maken van zeewier. Er zitten heel wat nuttige voedingsstoffen in zeewier, die perfect zijn voor de bodem van je tuin.

Dure (kunst)meststoffen kopen is dus zeker niet altijd nodig. Kijk gewoon even wat er groeit of aanspoelt in de buurt.

Zo maak je brandnetelgier

Eerst en vooral: verzamel je brandnetels. Vergeet niet om handschoenen te dragen! Vul een grote emmer voor driekwart met brandnetels. Plet ze eerst wat met je handen. Vul dan de emmer met water. Gebruik hiervoor het liefst regen-water. Leg er een zware steen op, zodat het plantenmengsel goed blijft zitten. Bedek de emmer. Belangrijk, want dit goedje gaat serieus beginnen te stinken! Roer er om de paar dagen in. Na een tot drie weken zou je gier klaar moeten zijn. Om te verdunnen volg je als richtlijn tien delen water en één deel gier. Als je zeewier neemt, vergeet dan niet om het wier eerst af te spoelen onder water, zodat er minder zeezout in je gier zit.