Veelzijdige Thaise keuken

© Kris Kirkham
© Kris Kirkham
Redactie KW

Thais eten draait om proeven en aanpassen tijdens het koken, om de juiste balans tussen de ingrediënten te krijgen. Foodblogger Dan Toombs leert met zijn nieuwe boek ‘The Curry Guy Thai’ Thaise gerechten te begrijpen en te bereiden.

The Curry Guy Thai biedt meer dan 100 typische Thaise recepten voor de thuiskok. Met tekst en uitleg over een goede voorraadkast, specifieke Thaise smaakmakers, ingrediënten en technieken kan je meteen van start. Je kunt de gerechten aanpassen naar wens en zelf bepalen hoe pittig, zoet, zuur en zout je elk recept maakt. Maak papayasalade of een geurige soep als tom yung gai óf schotel een klassieke massaman curry met rundvlees voor. Mag het iets complexer zijn dan verrast de ‘gai yang’, zeebrasem in zoutkorst of leer je hoe een gemarineerde kip langzaam te garen op de grill.

Glasnoedelsalade

Dit heb je nodig:

(voor twee personen)

voorbereiding 15 minuten bereiding 15 minuten

– 100 g glasnoedels

– 6 kerstomaten, in kwarten

– 4 sjalotten, gesnipperd

– 1 stengel bleekselderij met blad, fijngesneden

– 10 kleine rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt

– 125 g varkensgehakt

– 10 geroosterde cashewnoten, grofgehakt

– 3 el grofgehakte koriander

voor de dressing

– 1 el gedroogde garnalen, 10 minuten in warm water geweekt

– 3 teentjes knoflook, gekneusd

– 2 el fijngehakte koriandersteeltjes

– 3 rode rawitpepers of andere rode chilipepers, grofgehakt

– 1 el fijngeraspte palmsuiker (o.a. toko)

– 3 el Thaise vissaus

– 3 1⁄2 el vers limoensap

Zo maak je het

Laat de noedels 10 minuten weken in warm water tot ze zacht zijn.

Maak intussen de dressing: stamp de geweekte gedroogde garnalen, de knoflook, de koriandersteeltjes, de rawitpepers en de palmsuiker 2 minuten in een vijzel tot een gladde pasta. Roer de vissaus en het limoensap erdoor. Breng indien nodig verder op smaak en zet apart.

Doe de kerstomaten, de sjalot en de bleekselderij in een slakom. Breng een pan water op middelhoog vuur aan de kook en laat de geweekte glasnoedels 2 minuten garen. Schep de noedels met een tang of een schuimspaan in een zeef en laat uitlekken. Zet apart.

Giet op 125 ml na het water uit de pan en zet weer op het vuur. Voeg de garnalen toe en kook circa 2 minuten, tot ze gaar zijn. Schep met een schuimspaan op de hete noedels.

Voeg het varkensgehakt toe aan het water en zet het vuur hoog. Roer het gehakt in het water rul. Laat circa 5 minuten koken, tot het water is verdampt en het gehakt gaar is.

Schep de garnalen op de groenten in de slakom en voeg ook het gehakt toe. Leg de glasnoedels erop en schenk de dressing erover. Dat zorgt ervoor dat de noedels niet aan elkaar plakken. Voeg de cashewnoten en de koriander toe en roer alles goed door. Serveer meteen of zet eerst circa 30 minuten in de koelkast.

Gele curry met kip

 © Kris Kirkham
© Kris Kirkham

Dit heb je nodig:

(voor vier personen)

voorbereiding 10 minuten bereiding 20 minuten

– 10 kleine kruimige, nieuwe aardappels, in kwarten

– 600 ml kokosroom

– 1 portie gele currypasta

– 1 el fijngeraspte palmsuiker (o.a. toko)

– 1 el tamarindepasta

– 600 g kipdijfilet, in blokjes

– 1 tl kerriepoeder

– 1 wortel, in dunne plakjes

– 2 el Thaise vissaus

– 10 kerstomaten, gehalveerd (optioneel)

voor de garnering

– 4 el gebakken knoflook

– fijngehakte chilipepers (optioneel)

– gehakte koriander (optioneel)

Zo maak je het

Breng een pan water aan de kook en kook de aardappels in 10 minuten zacht. Giet af en zet apart.

Verhit intussen een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg 200 ml van de kokosroom toe. Houd de room in de gaten terwijl hij aan de kook komt. De kokosroom zou nu moeten schiften waardoor de kokosolie zichtbaar wordt. Als de kokosroom niet schift, dan is dat geen probleem: de olie zit er toch in.

Voeg de currypasta toe en bak 30 seconden. Roer de palmsuiker en de tamarindepasta erdoor en voeg de kip toe. Bak een paar minuten al roerend, tot de kip 80 procent gaar is. Voeg het kerriepoeder, de wortel en de rest van de kokosroom toe en laat 5 minuten zachtjes koken. Roer de vissaus erdoor en breng indien nodig verder op smaak.

Roer de gekookte aardappels en eventueel de kerstomaten erdoor en serveer heet, eventueel gegarneerd met gebakken knoflook, gehakte chilipepers en koriander.

The Curry Guy Thai

De Amerikaanse foodblogger en auteur Dan Toombs is wereldwijd bekend als The Curry Guy en bereikt maandelijks 130.000 mensen met zijn website www.greatcurryrecipes.net. De Indiase keuken is zijn passie en dat wordt gesmaakt met bestsellers als The Curry Guy , The Curry Guy Easy , The Curry Guy Veggie en The Curry Guy Compleet op zijn naam. Zijn nieuwste heet The Curry Guy Thai .

‘The Curry Guy Thai’, Uitgeverij Good Cook, 160 blz., 20,95 euro.