Veelzijdige paardenbloemen
Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.
De gele paardenbloem is ongetwijfeld een van onze meest bekende bloemen. Deze tijd van het jaar zie je ze overal opduiken. In het dialect worden ze soms ietwat oneerbiedig pissebloem genoemd. Niet door de kleur of iets anders, maar wel omdat je moet plassen als je de bladeren eet. Een leukere naam is dent-de-lion in het Frans of dandelion in het Engels: leeuwentand, dus. Elk kind kent trouwens de pluizige zaadhoofdjes. Blaas ze weg en doe een wens!
In mei loopt de campagne Maai Mei Niet: maai je gazon niet en zie wat er allemaal spontaan groeit. De kans is groot dat er wat paardenbloemen tussen zitten. Sommige tuiniers zien deze vrolijke bloem als een onkruid en zijn ze liever kwijt dan rijk, maar voor de bijen is dit een erg waardevolle plant. Bovendien maken de wortels je bodem ook heel wat luchtiger; laat ze dus staan.
Eetbaar
Alle delen van de plant zijn eetbaar én hebben veel voedingswaarde. Je dagelijkse wandeling in deze coronatijden beu? Hou je ogen goed open en ga eens op zoek naar paardenbloemen. Hou wel enkele regels in het achterhoofd: pluk nooit álle bloemen en laat altijd iets staan voor de bijen. Denk ook na over de plek waar je de paardenbloemen aantreft. Als die populair is bij de lokale hondenpopulatie, blijf je er liever weg. Of als ze bloeien naast een akker waar er pesticiden worden gespoten, dan pluk je ze beter ook niet.
De bloemen zijn het lekkerst en daar kan je siroop, limonade of confituur van maken. Belangrijk is om enkel het geel van de bloem te gebruiken, want het groen zorgt voor een bittere smaak. Laat de bloemhoofdjes drogen in de zon vooraleer je ze gebruikt. Je handen zullen sowieso redelijk vies worden: paardenbloemen geven een melkachtig wit sap af. Dat sap wordt trouwens gebruikt als natuurlijk rubber. Doe dus voor de zekerheid handschoenen aan.
Heerlijke siroop of limonade
Dit recept is gebaseerd op de blog Eten uit de volkstuin . Voor limonade heb je veel suiker nodig, dat maakt de smaak extra lekker. De siroop kan je ook maken met honing in plaats van suiker.
Voor de limonade heb je zes volle handen paardenbloemen nodig, een kilo suiker, een liter water en een halve citroen, in schijfjes. Snijd de citroen in schijfjes. Vergeet niet om je bloemen goed te spoelen! Doe alles in een pan en laat koken, tot de suiker is opgelost. Laat 24 uur staan. Neem een schone theedoek en hang die in een zeef. Giet het mengsel erin en knijp goed uit. Nu kan je de limonade in propere, gesteriliseerde flessen gieten.
Liever siroop ? Gebruik dan twee handen bloemen en 300 ml honing. Volg dezelfde werkwijze zoals voor de limonade, maar breng bij de laatste stap het mengsel nog eens aan de kook. Laat het 15 minuutjes koken, vervolgens afkoelen en meng er dan de honing doorheen. Smakelijk!
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier