Tuinieren in een moestuinbak
Niet in het bezit van een grote tuin? Kies dan voor een teelt in moestuinbakken. Je zult er uiteindelijk ook tijd aan moeten besteden, maar dat is geen argument om het niet te doen. Met hooguit vijf minuten per dag kom je er en er groeien zelfs nauwelijks onkruiden in als je start met kwalitatieve potgrond. Een vierkantemetermoestuin is ook laagdrempelig, je kunt op eender welk moment instappen en je kunt er ook de kinderen of kleinkinderen mee plezieren. Met zo’n minimoestuin kan je wel niet voortdurend vier of vijf monden voeden, maar als snack- en snoeptuintje doet de bak het dan wel weer prima.
Voor- en nadelen
Moestuinieren in een grote moestuin is arbeidsintensief, tuinieren in bakken is dat helemaal niet. De oppervlakte is beperkt en als je slim omgaat met de grond die je erin doet, zul je nauwelijks moeten wieden. Een vierkantemetermoestuin is beter voor de rug als je hem op hoogte maakt. Er zijn zelfs modellen te verkrijgen voor rolstoelgebruikers, zodat je vanuit een zittende positie makkelijk aan de bak kunt. In het voorjaar warmt de grond in de bak sneller op door het zonlicht. Je zult dus uiteindelijk sneller kunnen starten met het zaaien en planten van gewassen. Een van de weinige nadelen aan een moestuinbak is het geven van water. De planten zijn volledig van je afhankelijk en kunnen geen beroep doen op bodemwater. Dagelijks water geven, vooral tijdens warme zomerdagen, is noodzakelijk om uitdroging te voorkomen. De bak is namelijk onderhevig aan zon en wind, elementen die invloed hebben op de waterhuishouding binnenin.
Waar moet je op letten?
Een vierkantemetermoestuin kan er heel divers uitzien. Eén of twee planken hoog, zoals hij wel vaker wordt verkocht, op hoogte met poten onder of als volwaardige bak. Er zijn zelfs exemplaren te vinden die hoofdzakelijk bestaan uit staal, en daardoor ook best prijzig kunnen zijn. Je kunt ook zelf een bak in elkaar knutselen als je handig bent. Aan houten planken en steunbalken heb je dan genoeg. Andere mogelijkheden zijn stenen bakken die je zelf metselt of bakken gemaakt van oude houten spoorbalken. Kies voor duurzaam hout als je jarenlang wilt genieten van je investering, of ga voor goedkope houtsoorten als je vaker wilt veranderen. Duurzame bakken uit kwalitatief hout zijn vanzelfsprekend ook flink duurder dan de tijdelijke varianten. Alles heeft zijn prijs. Zorg ervoor dat overtollig water altijd makkelijk uit de bak kan vloeien. Stilstaand water werkt namelijk schimmels en wortelrot in de hand.
Waar zet je de bak neer?
Dat is afhankelijk van welke gewassen je in de bakken wilt kweken. Onder andere vruchtgewassen zoals tomaten, pepers, paprika’s en zelfs komkommers en augurken hebben nood aan minimaal zes uur zonlicht per dag. Het spreekt voor zich dat een bak met dergelijke planten een plek in de zon moet krijgen. Moet je het zien te redden met minder zonlicht, dan zul je de inhoud van de bak moeten afstemmen op de plek waar hij komt te staan. Heel wat bladgewassen kunnen best wel wat schaduw verdragen. Denk maar aan peterselie.
De ideale grondsamenstelling
In een vollegrondsmoestuin ben je afhankelijk van de grond die beschikbaar is. Daar bepaalt de grondstructuur en samenstelling (zand, leem, klei en alles daartussenin) welke gewassen je kunt kweken. In een vierkantemetermoestuin is dat anders, daar bepaal je zelf welke kwaliteit de grond heeft. Goedkope potgrond houdt vaak niet goed water en voedingsstoffen vast, terwijl kwalitatieve – vaak duurdere – potgrond dan weer wel aan die eigenschap voldoet. Is duurder dan altijd beter? Neen. Kwalitatieve potgrond onderscheidt zich van de rest door zijn samenstelling en structuur. Hij moet luchtig zijn en toch in staat zijn om vocht een lange tijd vast te houden.
Kies voor makkelijke groenten
Als gevorderde tuinier kan je je moestuinbak vullen met bijzondere planten of planten die net wat meer zorgen verlangen. Beginners starten dan weer beter met makkelijke groenten of kruiden die snel en probleemloos groeien. Radijsjes, Parijse wortelen, kropsla, snij- en pluksla, komkommers en augurken, maar ook spinazie, bieslook, peultjes en snijbiet zijn aanraders. Tomaten kunnen ook, maar dan ben je wel afhankelijk van het weer. Een natte zomermaand resulteert in schimmels. Niettemin kun je eindeloos combineren en van elke bak een blikvanger maken. Maak er ook steevast een punt van om ook bloemen in je bak te planten, ze lokken bijen, hommels en vlinders en voorzien ze van een tijdelijke voedselbron. Zinnia, Cosmea, Calendula, Nigella, maar ook Oost-Indische kers en Lathyrus zijn dankbare zomerbloeiers.
(Angelo Domy)
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier