Ons proefkonijn bij Le Mystique in Brugge: keuken van vandaag in de grandeur van toen

Gregory Slembrouck kiest voor streek- en seizoensproducten verrijkt met wereldsmaken. (Foto Westtoer)
Nancy Boerjan

Intens smakende, eigentijdse gerechtjes, stuk voor stuk oogstrelend ook: in het Brugse restaurant Le Mystique worden ze met klasse geserveerd, in een heerlijk nostalgisch decor. Ideaal recept voor een romantische tête-à-tête.

Al bij de eerste voet die je binnenzet in Le Mystique, het gastronomische restaurant dat bij het Brugse vijfsterrenhotel Heritage hoort, waan je je terug in de tijd. Een tijd van overdadige weelde en luxueuze verwennerij. Het restaurant is niet voor niets ondergebracht in de voormalige woonkamers van een burgerlijk paleis uit 1869, dat door Johan en Isabelle Creytens ruim twintig jaar geleden gerenoveerd werd tot een exclusief boetiekhotel. Het restaurant, gelegen in het centrum van de stad, behield de grandeur van toen, met kristallen luchters, geboende parketvloeren, grote spiegels en barokke muurdecoraties. We nestelen ons in een gezellige hoek van dit uitgesproken romantische decor, in comfortabele stoelen, aan een stijlvol gedekte en zacht verlichte tafel. En maken daar kennis met wat de jonge chef Gregory Slembrouck (34) er sinds zeven jaar uit zijn kookpotten tovert.

Gregory is een van de culinaire talenten die Hotelschool ter Duinen doorliep en zich nadien voort bekwaamde bij onder meer Patrick Devos en Kristof Marrannes van Ter Leepe. Hij ontwikkelde zijn eigen signatuur, vertrekkend vanuit de traditionele Franse en Belgische keuken bedenkt hij combinaties met moderne technieken en invloeden uit de hele wereld.

Perfect gegaard wild

En dat leidt tot herkenbare en tegelijk verfijnde en creatieve gerechten op ons bord, wars van hippe trends. “Ik streef een eerlijke keuken na, waarin kwaliteit vooropstaat. Dat betekent dat ik hoofdzakelijk met streek- en seizoens-producten werk, maar die ook graag combineer met smaken en ingrediënten uit andere delen van de wereld”, licht hij toe.

En hoewel hij graag op zoek blijft gaan naar nieuwe culinaire mogelijkheden, heeft het wildseizoen een voetje voor bij Gregory. Jarenlang zocht hij naar de juiste gaartechniek voor ‘zijn’ bereiding van wilde eend. Het malse vlees krijgt het verrassende gezelschap van boerenkool en Oud Brugge-kaas. Eerder verschenen er al een frisse ceviche van zeebaars op een slaatje met avocado en rammenas en een toets jalapeño op tafel, en met herfsttruffel geparfumeerde kalfszwezerik. Het uitgekiende dessert van witte chocolade, appel en sakura – of kersenbloesem – vormt de waardige afsluiter van een verfijnd menu.

Le Mystique, Niklaas Desparsstraat 11 in Brugge, www.lemystique.be

Win een waardebon voor Le Mystique

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van chef Gregory Slembrouck? Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven.

Surf naar www.kw.be/winetentje en waag je kans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.