Ons proefkonijn bij Gastrobar Vonk in Kachtem: topklasse in een glazen huis

Frederic Slock, Bart Hoornaert en Stijn Hoornaert van Vonk. © Damon De Backer
Philippe Verhaest

Gastrobar Vonk bestaat pas sinds september 2020, maar zorgt nu al voor een stukje culinaire hemel op aarde. Met zoveel mogelijk lokale ingrediënten tovert chef-kok Bart Hoornaert het ene pareltje na het andere uit zijn open keuken. Hoog tijd voor een kennismaking.

Vonk viert in september zijn tweede verjaardag, maar de culinaire geschiedenis gaat een pak verder terug in de tijd. Chef-kok Bart (32) vormt samen met zijn broer Stijn (37) de vijfde generatie Hoornaert die vanuit de Izegemse deelgemeente Kachtem gasten gastronomische topmomenten voorschotelt.

Sinds jaar en dag runt de familie Hoornaert een klassevol feestcomplex – t’ Hoornaerts – en sinds september 2020 is daar een stijlvol restaurant aan toegevoegd.

Pal aan het Kachtemsplein werd een in het oog springende serre opgetrokken, die samen met de stemmige binnentuin het kloppende hart van Vonk vormt.

“Ons glazen huis”, glimlacht Bart. “We staan voor een transparante en trendy aanpak, de architectuur van ons pand sluit daar nauw bij aan.”

© Vonk

Bart omschrijft Vonk als een gastrobar. “Een plek waar gastronomie en laagdrempeligheid hand in hand gaan. Wie hier komt tafelen, moet een topavond beleven met onze zaalverantwoordelijke Frederic Slock als perfecte gastheer.”

Je kan er enkel à la carte eten en de menukaart wordt elke maand onder de loep gehouden.

“We werken dolgraag met seizoensgebonden ingrediënten. In onze open keuken proberen we zo Izegems en West-Vlaams mogelijk te werk te gaan.”

Sterrenniveau

We starten onze avond met een Rebel Local van de Anzegemse brouwerij ‘t Verzet en de lentecocktail Lady Red Sparks. Die worden vergezeld van enkele tapasgerechtjes, bij Vonk snacks genoemd.

De escargots de Flandres en hartige soes met Kaasterkaas bewijzen meteen dat Bart Hoornaert zijn vak beheerst. Voor hij Vonk boven de doopvont hield, draaide hij jarenlang mee in het met twee Michelinsterren bekroonde Izegemse restaurant La Durée.

© Vonk

Het hoofdgerecht neemt hetzelfde pad. Ik kies voor de heilbot met peultjes, artisjok en il durait-aardappel, mijn tafelgenote gaat voor het lam met Chartenay-wortel, couscous en ras el hanout. In één woord: verrukkelijk.

Afsluiten doen we met een creatie van rabarber, pistache en hibiscus en een platte kaas met aardbei, dragon en meringue.

Gerechten die zo uit een sterrenkeuken lijken te zijn weggevlogen. Vonk is wat ons betreft een van dé ontdekkingen van het jaar. Die 13 op 20 bij Gault&Millau mag snel de hoogte in.

Gastrobar Vonk: Kachtemsplein 13 in Kachtem. www.vonk-gastrobar.be. Meer adressen opwww.hetlekkerewesten.be

Win een waardebon voor Gastrobar Vonk

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van Bart Hoornaert? Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven. Surf naar http://www.kw.be/winetentjeen waag je kans.

© Vonk
© Vonk

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.