Leer op goeie voet te leven met plaagdieren
Slakken, bladluizen, mollen, wespen… Het zijn niet bepaald geliefde gasten in de tuin en toch hebben ze daar elk hun onbetwistbare nut. Het ‘Plaagdierboek’ geeft daar inzicht in en helpt om die vervelende beestjes toch beter te leren kennen en begrijpen. En om er desnoods op een natuurlijke manier vanaf te geraken.
Naaktslakken ruïneren je jonge plantjes
Reikhalzend kijk je uit naar wat je nieuwe plantjes aan oogst zullen opleveren, tot ze op een dag verdwenen zijn en er alleen een glinsterend slijmspoor rest!
Nut: Slakken composteren, ze ruimen dood materiaal op en houden met hun mest het bodemleven aan de gang. Hun slijm stimuleert de afbraakprocessen. Ze maken de grond luchtiger, verspreiden zaden, hun huisjes vormen kalk voor de bodem…
Weg ermee: Van huisjesslakken (foto) heb je weinig last, naaktslakken zijn helaas vraatzuchtiger. Een slakloze tuin is een utopie maar ingegraven potjes met bier waarin slakken verdrinken of slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat helpen het probleem in de hand te houden. Ze hebben ook een hekel aan verkruimelde eierschalen en schelpengruis.
Versla mieren met een scala aan geuren
Ze bijten je als je in het gras ligt te zonnen of maken hun nest onder je terras waardoor de tegels verzakken. Mieren in de tuin!
Nut: Mieren verluchten de bodem en brengen waardevolle voedingsstoffen uit de diepte naar boven. Ze ruimen afval op en vormen op hun beurt voedsel voor andere dieren.
Weg ermee:Mierenlokdozen zijn giftig, dus gebruik die liever niet. Kokend water over het nest gooien helpt, al ontkomt de koningin die de eitjes legt daarbij meestal. En er zijn tal van geuren waar mieren niet van houden, zoals eucalyptus, knoflook, kruidnagel en citroen.
Ongewenst ondergronds gangenstelsel?
Je wandelt over je strakke gazon en zakt plots weg… Een mollengang! Om nog te zwijgen over de vele molshopen die vervolgens opduiken en je tuin ontsieren.
Nut:Mollen eten heel wat (schadelijke) insectenlarven op en hun mest is voedsel voor de kleinere bodemorganismen. De gangen die ze graven verluchten de bodem.
Weg ermee:Mollen verdrijf je soms met lawaai, door lege flessen half in de grond in te graven de wind veroorzaakt een fluittoon of speciale apparaatjes die trillingen veroorzaken. Er zijn ook diverse klemmen verkrijgbaar, waarvan de schaarklem de meest diervriendelijke zou zijn.
Geef bladluizen een lauwwarm badje
Bladluiskolonies zuigen plantensap, maken je planten van langsom meer plakkerig en bedekken ze onder een zwarte of groene laag. Ze vervormen bladeren en bloemen. En bij warm en vochtig weer vermeerderen ze zich in razend tempo. Help!
Nut: Bladluizen staan, zeker in het voorjaar, hoog op het menu van roofinsecten. Die ruimen later in het seizoen andere bladzuigende dieren als spint en mijt op. Dus als je de roofinsecten te vriend wil houden, moet je ze iets te eten aanbieden…
Weg ermee: Lieveheersbeestjes verorberen bladluizen dat het een lust is, en hun larven zijn zo mogelijk nog bloeddorstiger. Ze zijn in de handel te koop. Ook de aangetaste plantendelen in lauwwarm water dompelen kan helpen.
Het ‘Plaagdierboek’ is een praktische gids die je heel wat plaagdieren leert kennen en meteen toont hoe je er als tuinier mee om kunt gaan. Daarnaast vind je er ook interviews met mensen die regelmatig met plaagdieren te maken hebben. p>
Het boek is uitgegeven door Velt, telt 97 bladzijden en is verkrijgbaar in de boekhandel voor 19,95 euro. p>
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier