Fit-date (89): Soepel en sterk

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood, #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

– Ongeacht de sport die je beoefent, ga je je gewrichten belasten. Dat maakt ze sterker maar meestal train je slechts gedeeltelijk een gewricht omdat je dezelfde bewegingen blijft herhalen. Zo loop je kans op blessures. Om dit te voorkomen moet je werken aan de mobiliteit van die gewrichten.

– Met progressieve en doelgerichte oefeningen kan je de bewegingsvrijheid van je gewrichten vergroten. Zo krijgen de ‘zwakke’ of de minder gebruikte delen van je gewrichten de nodige aandacht.

– Werk je regelmatig aan je mobiliteit, dan zal je merken dat je ‘standaard’ work-outs beter zullen gaan. Die squats zullen beter lukken, je zal minder pijn hebben aan je voeten, kuiten of enkels tijdens en na het lopen en je rug- en nekklachten gaan stilletjesaan verdwijnen.

– Er bestaat niet zoiets als te veel mobiliteits-oefeningen doen. Let’s go!


Work-out van de week

Volgende ‘drills’ lijken op zich saai, maar je zal er snel de vruchten van plukken!

Oefening 1

Sta rechtop en breng alle tien je tenen omhoog (en als het kan, wat uit elkaar getrokken). Probeer vanuit deze positie enkel de dikke teen tegen de grond te tikken.

Oefening 2

Trek je schouders op zonder je hoofd naar voren of beneden te buigen. Breng daarna je schouders naar voren, naar onderen en terug naar achteren, om ze vervolgens weer op te trekken. Hoe groter de beweging, hoe beter. Doe dit niet te snel, en wissel gerust eens van richting.

Oefening 3

Zit op beide knieën en leg de binnenkant van je linkerarm zijwaarts gestrekt op de grond. Kijk met je hoofd weg van die arm. Je rechterarm strek je recht omhoog met de handpalm naar buiten gericht. Houd 30 seconden aan en wissel daarna van kant.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.