Fit-date (82): Pik rustig de draad weer op

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood, #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

Na een kwakkelzomer zoals deze van dit jaar, waarin we niet echt hebben kunnen genieten van heerlijke BBQ’s, stranddagjes en andere buitenactiviteiten, is het geen sinecure om het nieuwe school- of werkjaar de niet-vakantie-structuur gezond af te trappen.

Comfortfood

De reden is simpel. Heel wat plannen vielen letterlijk in het water. Het weer hield ons meer en langer binnen dan ons lief was. Dan grijp je nu eenmaal wat meer naar snacks en drankjes die niet bepaald fitproof zijn. Comfortfood beurt je wel op, maar dat kan niet blijven duren.

Goeie start

Wil je terug naar een gezonder leven? Doe dat met mate en overdrijf niet. Begin met de makkelijke aanpassingen. Stap over op veel water en laat overbodige snacks achterwege.

Geef jezelf tijd om te wennen aan nieuwe routines

Zoek de natuur op, al dan niet met je regenjas, en doe enkele keren per week een mooie wandeling. Eet ‘s avonds niet te laat en ga wat vroeger slapen. Dat is al een goeie start.

De volgende stap

Geef jezelf en je gezin enkele weken om te wennen aan het ‘nieuwe’ ritme. Eens de motor aan het draaien gaat, kan je weer tijd maken om sportmomenten voor jezelf in te plannen. Boek wat groepslessen in een leuke club in je buurt, maak een loopschema, zoek een andere hobby of pik je vroegere hobby gewoon weer op.

Gouden tip

Het is van groot belang dat je niet alles in één keer wil veranderen. Geef jezelf en de mensen rond je tijd om te wennen aan nieuwe routines. Dan zal alles nog zo vlot gaan.

Work-out van de week

Deze keer ga ik voor maar één oefening, maar wel een hele goeie voor je rug-, schouder- en buikspieren.


– Ga op je buik liggen met je voorhoofd op de grond. Strek je armen naar voren zodat je ongeveer de letter Y maakt, hef je armen op en laat ze weer zakken.

– Strek je armen opzij en maak de letter T, hef opnieuw je armen.

– Ten slotte buig je je ellebogen en maak je de letter W met je beide onderarmen en je hoofd, lift ook hier even je armen op.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.