Fit-date (77): Sport je niet in het zweet

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood, #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

We hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk laat de zon zich zien. Die heerlijke zonneschijn maakt een mens instant gelukkig. Wat ga ik ervan genieten! Maar ik wil wel blijven sporten, en daarvoor moet ik enkele (voorzorgs)maatregelen nemen.

Bewegen mag en kan

Een warme dag hoeft geen reden te zijn om je fiets aan de kant te laten staan of om je sportkleding in de kast te laten hangen. Je moet je gewoon iets meer en beter voorbereiden dan wanneer de zon en de warmte minder aanwezig is.

Polsbandjes, een petje op je hoofd en veel drinken houden je koel

Acclimatiseer

Je lichaam kun je trainen op een beter ‘innerlijk klimaat’. Hoe vaker je in de warmte hardloopt, hoe beter je lichaam omgaat met warmteverlies. Overtollige warmte raak je kwijt als je zweet, maar zweten wordt lastiger als de lucht vochtig is en de zon schijnt. Polsbandjes, een petje op je hoofd en veel drinken helpen om je lichaam af te koelen. Hoe meer je dit doet, hoe beter je lichaam bestand is tegen hitte.

Gouden tip? Ik verkies te sporten onder de avondzon. Dan maak je veel kans op een aangenaam briesje.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.