Een jaar lang plezier van je kerstkrans
Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is behalve zot van planten en bloemen ook bedreven in alles wat DIY is. Hier legt ze uit hoe je een duurzame kerstkrans maakt.
Deze tijd van het jaar zie je aan heel wat deuren kerstkransen hangen. Een fijne traditie, maar na de feestdagen verdwijnen deze kransen al snel op de composthoop. Liever een iets meer duurzame krans? Maak dan eens eentje met droogbloemen!
De kerstkrans heeft een lange geschiedenis. Een krans was in het oude Griekenland en Rome een symbool voor macht en overwinning. Maar de gewoonte om tijdens de winter groen binnen te brengen in huis, stamt uit de zestiende eeuw. Oost- en Noord-Europeanen begonnen toen met een kerstboom in huis te zetten. Om de boom te laten passen in de woning, werden er vaak takken afgesneden. In plaats van die weg te gooien, werden er kransen mee gemaakt. Daarna kreeg de krans een nieuwe betekenis binnen het geloof als adventskrans.
Voor alle seizoenen
Vandaag kan je alle kanten uit met kransen. Je hoeft niet enkel wintergroen te gebruiken, alles van groen en bloemen is prima. Trouwens, een krans kan je ook in een ander seizoen maken. Ga eens aan de slag met lente- of zomerbloemen. Maar wie een krans wil die net dat tikkeltje langer meegaat, kiest het best voor droogbloemen. Eens je de techniek in de vingers hebt, is kransen maken erg simpel. Wedden dat het een jaarlijkse traditie wordt?
Wat heb je nodig?
– een selectie droogbloemen (kies grassen, bloemen, materiaal met verschillende texturen en kleuren)
– een basis om je krans op te maken (in ijzer, hout of met buigzame takken uit je tuin)
– een snoeischaar
– binddraad
Aan de slag
1. Leg eerst al je bloemen voor je op je werktafel. Welke kleurencombinatie wil je? Tip Kies eerst één hoofdkleur en daarna extra’s die deze kleur mooi aanvullen.
Eens je weet welke soort krans je wil, kan je van start gaan. Neem de binddraad en maak die stevig vast aan de basis. Wikkel de draad er enkele keren omheen. Laat het klosje er gewoon aan hangen; dat is gemakkelijker om je bloemen aan de basis te bevestigen.
2. Maak kleine boeketjes van je bloemen. Niet alle stelen hoeven dezelfde lengte te hebben, dat maakt het wat wilder en speelser. Let er wel op dat het niet té wordt; overtollige blaadjes kun je gerust wegknippen. Behoud wel altijd zeker 2,5 cm steeltjes om aan de kransbasis vast te maken.
3. Begin nu met de bloemen aan je kransbasis te bevestigen door de binddraad telkens enkele keren rond de steeltjes te draaien. Zorg dat de bloemen dicht bij elkaar zitten zodat je de basis niet meer ziet, maar ook niet té dicht. Zo kan er nog ‘beweging’ in de krans zitten. Maak de draad niet te dicht bij het bloemhoofd vast, zo kan je later nog eventueel aanpassen. Ga zo voort tot je bloemen op zijn of je tevreden bent. Kijk naar je creatie: ziet het er goed uit?
Wees creatief: eventuele gaten zijn gemakkelijk op te vullen met wat groen, extra bloemen…
Bevestig nog eventueel een mooi lint aan je krans en klaar!
Nazorg
Een droogbloemenkrans kan lang meegaan, als je er wat zorg voor draagt. Hang hem dus niet buiten, want daar zullen je bloemen kapot van gaan. Hang hem ook liefst niet in de felle zon, want dan zullen de kleuren snel vervagen.
Wij gingen aan de slag met de duurzame biobloemen van Blommm. In hun kransboxen kan je alle nodige materiaal vinden om zelf je droogbloemenkrans te maken. Info: www.blommm.be.
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier