De peperomia brengt geluk in huis

© GLO
Gillian Lowyck

Peperomia is een plantengeslacht waar meer dan 1.500 soorten toe behoren. De planten komen voornamelijk voor in Centraal- en Zuid-Amerika, waar ze op rottend hout groeien. De peperomia is verwant aan zwarte peper en dat is ook wat de naam, afgeleid van het Grieks, betekent. Peperi staat voor – uiteraard – peper, en homoios betekent ‘gelijkend aan’.

Er bestaan enorm veel verschillend uitziende soorten: met roze bladeren, langwerpige of kleine bladeren… Alle planten hebben wel een paar zaken gemeen. De bladeren zijn doorgaans vlezig en bijna zoals van een vetplant – het zijn dan ook halfsucculenten… De bloemen zijn meestal onopvallend; een langwerpig ‘staartje’, niets meer.

Een peperomia neem je in huis voor de mooie, decoratieve bladeren. Een van de mooiste soorten is de peperomia argyreia of de watermeloenplant. Zo genoemd omdat de bladeren lijken op – verrassing – de buitenkant van een watermeloen. De bladeren zijn rond, met groene en zilverachtige strepen. Er bestaan ook peperomia-soorten die op bonen lijken, en die bijzondere namen hebben zoals rattenstaartje en krokodillentranen.

Zoals wel vaker het geval is met bijzondere planten, heeft ook de peperomia een achterliggende symboliek. In Brazilië wordt het plantje als een geluksbrenger beschouwd. En een stam in het Braziliaanse regenwoud gebruikt de bladeren van bepaalde soorten peperomia als behandeling tegen koorts en hoest.

Ik kreeg mijn watermeloenplant tijdens een plantenruil. Een klein stekje groeide in een paar maanden tijd uit tot een sterk exemplaar. Een peperomia is dan ook een ideale beginnersplant. Ze doet het vrijwel overal goed, zolang je ze niet te veel water geeft. En stoot deze plant de superpopulaire pannenkoekenplant van de troon? Wat mij betreft wel!

Verzorging

Water De peperomia is verwant aan de succulenten. Beter een keertje minder water geven, dan te veel dus. De plant is gevoelig aan wortelrot en dat kan je enkel vermijden door op te letten met water geven.

Licht De peperomia houdt het meest van halfschaduw. Een tamelijk lichtrijk plekje, zonder felle zon dus. Bij mij staat de plant in de woonkamer, op een tweetal meter van een raam dat de ochtendzon krijgt.

Luchtvochtigheid In tegenstelling tot de meeste planten die in het regenwoud leven, heeft de peperomia geen bijzondere vereisten op het vlak van luchtvochtigheid. Geen probleem dus dat deze plant in een wat droge ruimte staat.

Tips en Tricks

De peperomia is ook een van de planten die de lucht in huis zuiveren. Ze haalt vooral formaldehyde uit de lucht.

Deze plant is makkelijk te vermeerderen. Gewoon een stekje nemen en laten wortelen in water.

Omdat deze plant redelijk traag groeit, hoef je ze niet zo vaak te verpotten. Om de twee, drie jaar is voldoende. Let wel: altijd in de lente verpotten!

De peperomia is gevoelig voor koude en tocht. Zolang je plant op een redelijk warm plekje staat, zou alles oké moeten zijn.

Deze kamerplant is níét giftig voor huisdieren.