De magie van zelfgemaakt ijs

Redactie KW

Het lekkerste ijs maken met slechts een paar ingrediënten en zonder ijsmachine? Mascarpone-ijs met frambozenswirl, ijs van zoete aardappel of kokosijs met banaan? Haal de hoorntjes en heerlijke toppings boven voor de beste ijsrecepten en zomerzoete momenten.

IJs is geweldig! Het betovert ons met zijn eenvoud, romige consistentie en ontelbare smaakvariaties. IJs kan je op allerlei manieren zelf bereiden, maar met haar boek Lekker ijs zelf maken leert Camilla Hamid verfijnd en fantasierijk ijs te maken zonder ijsmachine. Veel van de 62 recepten kan je ook veganistisch of glutenvrij maken. Er zijn ook verschillende recepten voor ‘nicecream’, een gezondere versie van ijs met smaken als zoete aardappel of kokosnoot. Goddelijke momenten gegarandeerd!


Citroenijs

Klop de slagroom met een mixer tot hij in pieken omhoog blijft staan. Voeg de gecondenseerde melk, de vanillesuiker, het citroensap en de citroenschil toe. Klop nog even met de mixer.

Giet het ijsbeslag in een vorm van circa 1,5 liter. Voeg de lemon curd toe en roer die er met een lepel in een paar slagen door zodat je een prachtig gemarmerd effect in het ijs krijgt.

Dek de vorm af met huishoudfolie en zet hem minimaal 6 uur in de vriezer, bij voorkeur een hele nacht. Je kan het ijs het beste iets laten ontdooien voordat je het serveert: 5 tot 10 minuten op kamertemperatuur of circa 15 minuten in de koelkast.

Tip: Serveer het ijs in de schil van de citroenen die je hebt gebruikt. Spoel hiervoor de halve citroenen af, verwijder het vruchtvlees en vries de schillen in, dan heb je prachtige citroenschaaltjes wanneer het tijd is om het ijs te serveren.


Dit heb je nodig voor 1 liter

  • 500 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk met suiker,
  • ca. 400 g
  • 2 tl vanillesuiker
  • sap en schil van 1
  • citroen, bij voorkeur biologisch
  • lemon curd, ca. 300 ml


Bosbessenijs

GF
GF

Pureer de bosbessen, het citroensap, de suiker en de vanillesuiker met een staafmixer tot een glad geheel.

Klop de slagroom met een mixer tot hij in pieken omhoog blijft staan. Voeg de bosbessenpuree toe en spatel die er voorzichtig met een pannenlikker door tot je een egaal beslag hebt.

Giet het ijsbeslag in een vorm van circa 1,5 liter. Dek de vorm af met huishoudfolie en zet hem minimaal 6 uur in de vriezer, bij voorkeur een hele nacht. Je kan het ijs het beste iets laten ontdooien voordat je het serveert: 5 tot 10 minuten op kamertemperatuur of circa 15 minuten in de koelkast.

Tip: Je kan de bosbessen in principe vervangen door elke bes die je maar wil, maar de consistentie van het ijs zal variëren, afhankelijk van de hoeveelheid sap in de bessen.


Dit heb je nodig voor 1.5 liter

  • 500 g verse bosbessen of 550 g bosbessen uit de diepvries
  • sap van 1 citroen
  • 170 g suiker
  • 2 tl vanillesuiker
  • 500 ml slagroom


Yoghurtijs

GF
GF

Klop de room met een mixer tot hij in pieken omhoog blijft staan. Voeg de rest van de ingrediënten toe en klop met de mixer tot een egaal beslag.

Giet het ijsbeslag in ijsvormpjes, steek de stokjes erin en bestrooi met muesli of granola.

Zet de vormpjes minimaal 6 uur in de vriezer, bij voorkeur een hele nacht.

Tip: Serveer yoghurt met muesli ’s ochtends niet langer in een schaaltje, maar op een stokje! Perfect als je zin hebt in iets verfrissends of in een lekker ontbijt.


Dit heb je nodig voor 4 ijsjes

  • 200 ml opklopbare plantaardige room naar keuze
  • 500 ml haveryoghurt
  • 1 tl vanillepoeder of vanillepasta
  • fijngeraspte schil van 1 citroen, bij voorkeur biologisch
  • 3 el vloeibare honing of agavesiroop
  • muesli of granola


Camilla Hamid is receptenmaker, kookboekenauteur en docent huishoudkunde. Ze runt sinds 2015 de meermaals bekroonde, populaire bakblog My Kitchen Stories. Haar eerste boek Bakken zonder oven kwam uit in 2019 en deed veel lezers begrijpen hoe gemakkelijk bakken kan zijn. Met Lekker ijs zelf maken leert ze je ijs te bereiden zonder ijsmachine.

‘Lekker ijs zelf maken. De beste recepten zonder ijsmachine’, Uitgeverij Deltas, 96blz., 19,95 euro.