Kunstenaar Fernand Vanderplancke wordt in augustus 80 jaar en viert dat met een hommagetentoonstelling in de Rozenkranskapel in Oostduinkerke-Bad. De ontwerper van de trofee van de Ronde van Vlaanderen is geboren in Brugge, maar vond zijn thuis in Oostduinkerke. Het is dan ook geen verrassing dat hij daar het liefst zijn voeten onder tafel schuift.
Oudste tearoom
“‘t Zand is de oudste tearoom gelegen aan de zeedijk van Oostduinkerke. Je hebt er een prachtig zicht op zee en er is een terras op het strand. Ze hebben een uitgebreide kaart met snacks, maar mijn voorkeur gaat naar de garnaalkroketten. Een extra troef is hun uitgebreide assortiment bieren, ook lokale bieren zoals mijn persoonlijke favoriet De Paardevisser. Naast de brasserie is er trouwens een wijnbar van dezelfde eigenaar.”
Brugse roots h2>
p>
“Ik ben een geboren Bruggeling, dus mag een adresje in Brugge niet ontbreken: Malesherbes in het Stoofstraatje, wellicht het kleinste straatje van Brugge. Ze staan voor een klassieke Franse keuken. Ik ga er vooral voor de cassoulet. Het is er heel klein. Ik geloof dat er maar 12 of 14 mensen kunnen zitten. Je kent niemand als je binnenkomt, maar tegen dat je weer buiten bent, ken je iedereen omdat het er zo klein is.” p>
Heerlijke wafels h2>
p>
“‘t Goed Gevoel is een leuke en verzorgde brasserie in Oostduinkerke. Ze hebben een beperkte kaart, en zijn vooral bekend voor hun overheerlijke pannenkoeken en wafels. In de winter zijn hun specialiteiten erwtensoep en hutsepot. Ik zou speciaal daarvoor naar ‘t Goed Gevoel gaan. Geregeld zenden ze de wedstrijden van Club Brugge rechtstreeks uit en dan is er daar veel volk en veel ambiance. Dat vind ik ook altijd gezellig.” p>
Familierestaurant
“Restaurant Venise in Oostduinkerke is een echt familierestaurant. Moeder en schoondochter zijn de chefs, vader werkt in de bar en de zoon doet de zaal. Ze sponsoren de Driedaagse van De Panne, waarvoor ik de trofee maak. Het is er heel lekker. Ze zijn bekend voor hun vis- en vleesgerechten. Mijn persoonlijke favorieten zijn ribeye en paling in ‘t groen. Er komen veel prominenten zoals ministers en voetballers…”
Brugse roots h2>
p>
“Ik ben een geboren Bruggeling, dus mag een adresje in Brugge niet ontbreken: Malesherbes in het Stoofstraatje, wellicht het kleinste straatje van Brugge. Ze staan voor een klassieke Franse keuken. Ik ga er vooral voor de cassoulet. Het is er heel klein. Ik geloof dat er maar 12 of 14 mensen kunnen zitten. Je kent niemand als je binnenkomt, maar tegen dat je weer buiten bent, ken je iedereen omdat het er zo klein is.” p>
Lekker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier