De calathea is een veeleisende dame
Helaas, niet alle kamerplanten zijn zo gemakkelijk als een sanseveria of een cactus. Maar ze zijn ook niet allemaal zo mooi… De calathea is een prachtige, maar veeleisende kamerplant.
Laat ik beginnen met een bekentenis. Ondertussen zit ik al aan mijn tweede calathea. Mijn eerste exemplaar – nog in de fleur van zijn leven op de bovenste foto – is naar de eeuwige tuinen vertrokken na een venijnige aanval van spint. Maar ik kon niet weerstaan aan de prachtige roze-groene bladeren… Inmiddels staat calathea nummer twee al enkele maanden te pronken in de huiskamer en gaat alles – hout vasthouden! – goed.
De calathea is geen gemakkelijke plant: speciale eisen op het vlak van licht, water en vooral van luchtvochtigheid, gecombineerd met een gevoeligheid voor insectenplagen. Waarom dan al die moeite doen? Wel, de bladeren van de calathea zijn mooier dan die van tientallen andere kamerplanten bijeen. Er zijn vele soorten beschikbaar, die erg decoratieve bladeren hebben met een geveerd patroon. De calathea triostar op de onderste foto heeft een lichtroze, rode en groene tekening.
De calathea komt van nature voor in tropische gebieden. De plant wordt er voor heel wat verschillende doeleinden gebruikt. In delen van Brazilië verpakken ze vis in de bladeren, of gebruiken ze die om potjes mee te maken. In Ban Huak in Thailand is er zelfs een hele industrie aan verbonden; de decoratieve potjes – gemaakt van de bladeren – waarin ze rijst serveren, worden aan heel wat toeristen verkocht.
Laat je niet afschrikken door het feit dat dit een moeilijke plant is. Ondertussen heb ik geleerd uit de fouten die ik met mijn eerste calathea heb gemaakt: ik heb er een nieuw plekje voor gezocht waar de lichtintensiteit beter is. Ik heb de plant ook dichter bij andere jungleplanten gezet. Op die manier verhoog je de luchtvochtigheid; vijand nummer een van spint. Met een beetje extra TLC – tender loving care – kom je er wel. En eerlijk: dit is de állermooiste kamerplant die je in huis kan halen.
Verzorging h2>
Water p>
De calathea komt uit de tropen, dus hou de grond vochtig en geef altijd lauw water. Maar geef in de winter veel minder water. Wel opletten: steek je vinger altijd een paar centimeter diep in de aarde. Het kan zijn dat de bovenlaag droog aanvoelt, terwijl de wortels nog nat zijn. Indien ze nog nat zijn, geen water geven, anders loop je risico op wortelrot. p>
Licht p>
Geen felle zon, en geen volledige schaduw. p>
Luchtvochtigheid p>
Heel belangrijk bij een calathea – en hier is het bij mij misgelopen… Als je kalkarm water hebt, kan je de plant geregeld besproeien. Je kan de calathea ook op een omgekeerd schoteltje in een schaal met water zetten. Dicht bij andere tropische planten zetten helpt ook. En ik laat mijn plant af en toe meegenieten van de damp van de waterkoker. Als de luchtvochtigheid te laag is, worden de randen bruin en kan je plant plagen aantrekken. p>
Tips en tricks
De temperatuur van de kamer waar je calathea leeft, gaat best niet onder de 18 °C.
Omdat de luchtvochtigheid hoog moet zijn, is de calathea ook gevoelig voor schimmels. Als de aarde is aangetast, gewoon de bovenste laag afschrapen en vervangen.
De bladeren van de calathea bewegen! ‘s Avonds sluiten ze – of gaan ze rechtop staan – en ‘s morgens gaan ze weer open.
Ga regelmatig onder de bladeren op zoek naar insectenplagen. Als je er vroeg genoeg bij bent, kan je je plant nog redden.
Een extra calathea? Dat kan door de wortelkluit te scheuren – zorg er wel voor dat je zeker drie bladeren scheurt.
Groen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier