Binnenkijken in een uniek logeeradres: het pottenbakkersatelier van Stefan en Carine

Wie bij Stefan een workshop volgt krijgt een prachtig zicht op het weidse groen rondom cadeau.©Jan D_Hondt_B Ad Westtoer
Wie bij Stefan een workshop volgt krijgt een prachtig zicht op het weidse groen rondom cadeau.©Jan D_Hondt_B Ad Westtoer
Nancy Boerjan

De tijd even stil laten staan. Dat beogen Stefan en Carine in hun nog verse verblijfsconcept dat een oergezellig ingerichte bed and breakfast, een verrassend pottenbakkersatelier én het eerste toeristische Rustpunt in Vlaanderen verenigt. Omgeven door de groene weiden van Roesbrugge, in de imposante IJzervlakte, waant een mens zich er dan ook echt even weg van de wereld.

Hun gasten zich helemaal op hun gemak laten voelen, dat is wat Stefan Ferlin en Carine Declercq voor ogen hadden toen ze het concept bedachten voor Stefans Pottery. Onthaasten krijgt er een diepere dimensie. Je wordt er niet alleen wakker van de stilte, je organiseert je verblijf er zoals je dat zelf wil. Het soort rust waar het koppel een paar jaar terug zelf naar op zoek ging. Toen besloten ze hun hotel in Ieper en het aangrenzende pottenbakkersatelier van Stefan in te ruilen voor een oude hoeve op het platteland in Roesbrugge.

We willen vooral een huiselijk, gezellig gevoel oproepen

“Het woongedeelte werd al grotendeels gerenoveerd door de vorige eigenaars, die er zelf ook al een B&B opstartten”, vertelt Carine. De witte plastieken deuren werden evenwel vervangen door blauw geschilderde, houten exemplaren die een authentieker aanzicht bieden. In de heraangelegde tuin zorgen gevelklimplanten voor sfeer, de kamers kregen nieuwe kleuren en met barnwood hout afkomstig uit oude schuren bracht Stefan er een huiselijker gevoel in. In de inkomhal zorgen accenten als een oude Singer-naaimachine en een dokterstas van toen voor het gevoel dat de tijd hier even stilstaat. “Vanuit het idee dat mensen zich hier echt thuis moeten voelen, hebben we dan ook een keuken voor de gasten ingericht. Zo hoeven ze niet elke avond uit eten te gaan. Ze kunnen, uitgeteld na een lange wandeling, gewoon iets opwarmen uit de diepvries of zelf ontspannen kokkerellen met wat ze die dag op de lokale markt kochten.” De tegeltjes aan de keukenwand komen uit het atelier van Stefan, net als de kopjes en schoteltjes waarin ’s morgens het ontbijt wordt geserveerd. Een muurhoog cd-rek kreeg een opvallende gouden lijst en dient er nu als een vitrinekast waarin een bont amalgaam van keramieken potjes, vaasjes, maar ook plantjes en boeken je ogen de kost geven.

De kamers van de B&B geven je meteen een thuisgevoel.© gf
De kamers van de B&B geven je meteen een thuisgevoel.© gf

Een schuur vol rust

Tegenover het woongedeelte loop je dan het imposante pottenbakkersatelier van Stefan binnen. Het werd ondergebracht in de schuur van wat vroeger hoeve annex café De Groenen Boomgaard was. Het gebouw werd gerestaureerd. Er werden grote glaspartijen in de zijwanden aangebracht, waardoor bezoekers aan het atelier en deelnemers aan workshops en teambuildings meteen ook een prachtig zicht hebben op het weidse groen rondom. Boven in de enorme schuur werd een stemmige, volledig uit hout opgetrokken verdieping gecreëerd, die dienstdoet als tentoonstellingsruimte. De keramieken schoteltjes die de dakrand van de schuur sieren zijn opnieuw creaties van Stefan. Op zoek naar een crazy manier om zijn atelier te decoreren, kwam hij uit bij 400 gelijkmatig gedraaide potten, in zes verschillende glazuren, die hij stuk voor stuk aan het houtwerk bevestigde. Op de nok van het dak kwamen bovendien drie grote potten. “De middelste werd net gebakken toen Trump aan de macht kwam en doopte ik dan ook ‘de uitvergrote hersencel van Trump’. Ik hou wel van wat gekkigheid”, lacht hij.

De stemmige uit hout opgetrokken bovenverdieping van de schuur doet dienst als tentoonstellingsruimte.© gf
De stemmige uit hout opgetrokken bovenverdieping van de schuur doet dienst als tentoonstellingsruimte.© gf

Stefans Pottery is meteen ook het eerste officiële Rustpunt in Vlaanderen. Gasten maar ook passanten, fietsers en wandelaars kunnen hier letterlijk ‘zomaar’ binnenlopen, om Stefan aan het werk te zien of om zijn uitgebreide collectie keramiek te bewonderen. Je kunt er terecht voor een drankje of een stuk taart, maar ook om je eigen picknick op te smullen of je fietsbanden bij te pompen. Tijd is op deze plek inderdaad bijzaak.

www.stefanspottery.com

Uit in de omgeving

– De Dode IJzerwandeling (8 kilometer) start aan de brug over de IJzer in Roesbrugge en laat je kennismaken met een bijzonder mooi landschap en de ‘couleur locale’ van de dorpen Roesbrugge en Haringe. Na regenweer zijn laarzen aangewezen!

www.toerismepoperinge.be

– Vanuit Bar Bernard, boven brouwerij Sint-Bernardus in Watou, overschouw je de hele Westhoek.

www.sintbernardus.be

– Van zaterdag 10 tot zondag 25 juli is er de tweede editie van IJzerfun in Roesbrugge: met foodtrucks, kajakverhuur, springkastelen en bakken ambiance voor jong en oud.

facebook.com/ijzerfun