Binnenkijken in een uniek logeeradres: de boomhut van Piet en Maryke

Piet en Maryke op het terras van de boomhut, vijf meter hoog.© Pieter Clicteur
Piet en Maryke op het terras van de boomhut, vijf meter hoog.© Pieter Clicteur
Nancy Boerjan

Piet Duthoit en Maryke Verstraete bouwden de voorbije jaren voor zichzelf een groen paradijsje uit in de Izegemse deelgemeente Emelgem. Zo hemels mooi, dat ze besloten om het met anderen te delen. Hun gasten verblijven er nu in een zelfgebouwde boomhut, vijf meter hoog en verstopt tussen het gebladerte, in ‘splendid isolation’.

Wie het grindweggetje langs de Ardooisesteenweg in Emelgem heeft gevonden en oprijdt, heeft nog geen vermoeden van de groene oase die achter de houten schuifpoort aan het einde ervan verborgen ligt. Hemelgem blijkt als naam van deze bed and breakfast niets overdreven, en dan sta je vooralsnog op de begane grond. Piet Duthoit stampte hier letterlijk een prachtig stukje natuur uit de grond. Op de anderhalve hectare patattenland die hij in 1996 kocht, plantte hij bomen, struiken en grassen en legde hij een grote vijver aan. Vijfentwintig jaar later kun je er verdwalen in het groen dat er al eeuwen lijkt te gedijen. De woning van Piet en zijn vrouw Maryke Verstraete, en zijn beeldhouwatelier, zijn met de omgeving vergroeid. De plek kreeg gaandeweg zelfs zulke idyllische proporties dat het koppel zich begon af te vragen hoe het dit groene geluk met anderen kon delen, zonder zijn eigen privacy op te geven.

Piet, die als kind al boomhutten bouwde, stapelde ladders tegen een boom. “Ik wilde weten welk zicht op de tuin we kregen vanop één meter, twee meter…”, vertelt hij. Hij eindigde bij de ideale aanblik op vijf meter hoog. En ging aan de slag. Met de hulp van een smid die een ondergrondse metalen constructie bedacht, werden vier palen in de grond verankerd, waarop de boomhut steunt. Piet kocht loten hout op uit faillissementen en op de veilingsite Troostwijk. Alles aan en in de hut is tweedehands gekocht of hergebruikt. Een mooie dubbele deur met grote ramen verbindt het woonvertrek met het overdekte terras. Van hieruit kijk je uit op de vijver en zijn weelderige omgeving, zowel in de zomer als ’s winters een plaatje.

Hemelgem staat voor rust vinden tussen de boomtoppen.© gf
Hemelgem staat voor rust vinden tussen de boomtoppen.© gf

Ingenieuze snufjes

Piet timmerde de hut eigenhandig in elkaar. Hij kapte een douchebak en wastafel uit steen in zijn atelier. “Ik ben nogal een handige duvel”, glimlacht hij. En bedacht daarbij de meest onverwachte oplossingen en ingenieuze snufjes. “Een stuk weidedraad schermt de trap af, enkele takken snoeihout leven voort als inklapbaar droogrekje, uit planken die eerder als verpakkingsmateriaal dienstdeden, maakte ik een schuifpaneel dat de slaapkamer volledig verduistert.” Zelfs de spiegel in het badkamertje dampt niet aan als je een douche neemt. Piet maakte een spiegel die je tijdens het douchen dichtklapt en nadien weer opent. Zonder dampaanslag. “Over dat soort details heb ik heel lang nagedacht”, lacht hij. Op de slaapkamerdeur kwam een laag bordverf, waarop gasten een reactie kunnen schrijven zoals ze dat ergens anders in een gastenboek doen. “Die woorden worden er na een tijdje afgeveegd, maar dat vind ik net mooi: de vergankelijkheid van een welgemeende appreciatie”, laat hij de filosoof in zich los.

Deze boomhut groeide vanuit onze ziel

Eens de hut klaar gingen Piet en Maryke op zoek naar spulletjes om hun gastenverblijf in te richten. “We schuimden ecoshops en kringwinkels af, op zoek naar sfeervolle meubeltjes en decoratie. Niet om alles vol te stouwen, want ook op dat vlak heeft alles weer zijn nut. Elk kastje, tafeltje, elke lamp of kleerhanger staat of hangt hier met een reden”, gaat Piet voort. “Alles is goed doordacht, elk stuk is echt , want dat vinden wij heel belangrijk. Authenticiteit staat centraal in alles wat we doen. Deze boomhut groeide vanuit onze ziel.”

Van snoeihout tot kledingrekje en van verpakkingshout tot schuifdeur: Piet liet letterlijk geen spaander onbenut in de boomhut.© Pieter Clicteur
Van snoeihout tot kledingrekje en van verpakkingshout tot schuifdeur: Piet liet letterlijk geen spaander onbenut in de boomhut.© Pieter Clicteur

Romantiek troef

B&B Hemelgem biedt plaats voor twee, en daar willen Piet en Maryke het bij houden. Vooral koppeltjes vinden de weg hierheen, al ontvingen ze ook al een oma met kleinkind, een schrijfster die er een boek kwam schrijven en een architect die er een plan kwam uitbroeden. Maar het romantische gehalte van deze stek staat sowieso buiten kijf. Op het terras word je bij mooi weer omringd door ruisende blaadjes, kwetterende vogels en kwakende kikkers. Er werd al een eekhoorn gespot, maar ook een marter en een vosje. Als het frisser wordt, kijk je vanuit de knusse loveseat binnen in de hut op het groen uit. Boeken stillen de leeshonger, plaids zorgen voor extra gezelligheid. De zevende hemel bestaat écht.

www.hemelgem.be

Uit in de omgeving

– Nog tot zondag 12 september loopt in het museum Eperon d’Or in Izegem een tentoonstelling in samenwerking met het Museum Torhouts Aardewerk.

www.eperondor.be


– Een hapje eten of een brouwerijbezoek zijn mogelijk bij Brouwerij d’Oude Maalderij, vlak bij Hemelgem.

www.doudemaalderij.com


-Vanuit Hemelgem vertrekt een van de vele fietsroutes die je in deze buurt kunt maken.

www.vlaanderen-fietsland.be