Woensdag 21 oktober, 2020

Nieuws uit Koekelare

De Hemicuda Rally viert dit jaar zijn twintigste editie en dat wordt ongetwijfeld de meest bijzondere ooit. Als voorbereiding op de Ypres Rally komen WK-rijders Sébastien Ogier en Elfyn Evans proefdraaien in Koekelare, maar door de coronamaatregelen kan dat slechts voor een beperkt publiek.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De SP.A is een partij in volle metamorfose. Een hippe voorzitter op witte sneakers die over de tongen gaat. Een nieuwe partijnaam zónder het woord 'socialisme'. Federale regeringsdeelname, ondanks fors verlies. De comeback van 'De Professor', Frank Vandenbroucke. Maar is dat genoeg om uit het diepe dal te kruipen? Wij stellen de vraag aan de burgemeesters van de laatste rode bastions van onze provincie: Steve Vandenberghe (Bredene) en Patrick Lansens (Koekelare).

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Heel wat kleine en grote wegen rond Diksmuide en Koekelare zijn de afgelopen dagen bevuild door modder. Landbouwers zijn volop bezig met vooral maïs te oogsten. In de Warmoesstraat in Diksmuide moest de politie tussenkomen. "We willen de weggebruikers waarschuwen voor de bevuilde wegen. Maar we vragen ook begrip voor de landbouwers", zegt commissaris Wim Merlevede.

Het is jammer dat het wegseizoen er bijna opzit voor Nick Vlamynck, want de naar Eernegem verhuisde Koekelarenaar is naar eigen zeggen in topvorm. De 31-jarige elite zonder contract werkt sinds februari samen met Marc Hemeryck als trainer en merkt heel duidelijk het verschil.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Sandra V. (43), de poetsvrouw uit Koekelare die afgelopen woensdag haar liefdesrivale met een mes en een hamer aanviel, blijft een maand langer in de cel. Dat besliste de Brugse raadkamer. De feiten vonden plaats in de Karel de Stoutelaan in Brugge. Het slachtoffer was even in levensgevaar.

In de Karel de Stoutelaan in Brugge vond woensdagmorgen een steekpartij plaats. Kelly J. (37) werd neergestoken door haar liefdesrivale Sandra V. (43). Dat gebeurde in het appartement van die eerste. De twee leefden al een tijdje op voet van oorlog omdat Kelly J. een relatie had met de ex van Sandra V. "Een liefdessituatie" noemt het parket van Brugge het.

Te weinig variatie in het fruit voor de kinderen, nare aanvaringen met uitbaatster Clarysse en financiële strubbelingen. Dat zijn de klachten, die enkele voormalige medewerkers spuiden over Stephanie Clarysse op Facebook en in de media. Tot afschuw van de 35-jarige moeder van vijf uit Vleteren. "Ik startte mijn eerste kinderdagverblijf in 2008 in mijn woning in Vleteren. Daarna volgden vestigingen in Poperinge, Veurne en Koekelare. Ik vang in totaal 135 kindjes op met de hulp van 10 zelfstandige medewerkers."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Na twintig mooie jaren geen dubbel afscheidsconcert in thuisgemeente Koekelare voor 't Westvlams Gemiengeld Vintekoor, wél een vaarwel in het tv-programma Iedereen Beroemd en in deze krant. Frontman Johan Catteeuw kreeg zijn interview al, nu is het aan zijn 'vinten'.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.