Zondag 5 juli, 2020

Nieuws uit Koekelare

Een handvol bankkantoren van BNP Paribas Fortis verdwijnt de komende drie maanden uit het West-Vlaamse straatbeeld. De filialen zullen fusioneren met nabijgelegen kantoren. "We garanderen dat mensen maximum een kwartier moeten rijden om een kantoor van BNP Paribas Fortis te vinden", klinkt het bij de bank.

De Koekelaarse gemeenteraad keurde het vervoerplan van de Vervoerregio Westhoek goed. Dat vervoerplan voorziet in nieuwe buslijnen die vanaf december 2021 Koekelare rechtstreeks met Torhout, Diksmuide en Oostende moeten verbinden. Het is wel nog niet helemaal zeker dat de verbinding met Oostende er daadwerkelijk komt. Daarover moet de Vervoersregio Oostende beslissen.

Het openbaar ministerie heeft in beroep vijf jaar effectieve celstraf gevraagd voor de man die in dronken toestand het ongeval veroorzaakte waarbij Charlotte Gysel (18) om het leven kwam. "Wat ik deed is onvergeeflijk. Ik wou dat ik de plaats van Charlotte kon innemen", sprak hij tegen de ouders.

De gemeente Lendelede deed een beroep op de firma Expo-Line uit Tessenderlo om de voetbalvelden van lijnen te voorzien. In 25 minuten tijd heb je zo een veld belijnd, waar het anders met drie mensen meerdere uren in beslag neemt. "De gemeente De Haan heeft bij ons al een dergelijke robot gekocht", zegt Silvio Castronuovo van Expo-Line. Kostprijs 26.500 euro zonder BTW. Op de video hieronder zie je de robot ook aan het werk.

De politie deed vandaag een huiszoeking in een woning in een smal straatje net buiten het centrum van Koekelare. Ze waren op zoek naar de aanwezigheid van cannabisplanten na een tip van een vriend van de bewoner.

De evenementensector werd als eerste getroffen door de coronacrisis en een heropstart is nog lang niet in zicht. Om die vergeten situatie aan te kaarten, is er vandaag een actie aan Paleis 5 op de Heizel in Brussel. "We hebben een goeie overkoepelende organisatie nodig die voor ons opkomt", zegt Bart Simoens van EBS Sound & Light uit Koekelare. "Kijk naar wat Horeca Vlaanderen voor de horecasector heeft gedaan."

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Imker Daniël De Rycker, wiens honing zowel op Vlaams als West-Vlaams niveau erkend is, heeft een winter en lente vol pech achter de rug. Om nog onduidelijke redenen verloor hij maar liefst dertien van zijn 24 bijenvolken en is er dit voorjaar geen honing om te verkopen. "Het zal even duren vooraleer de volken hersteld zijn, maar hier kunnen we sterker uitkomen." Voor wie hoopt op een potje zomerhoning is er wél goed nieuws.

Zande is opnieuw een icoon kwijt. De welbespraakte en geliefde André Depreitere (92) stierf zaterdag thuis in het bijzijn van zijn echtgenote Magda Quaghebeur. Landbouwer op rust André was een van de hoekstenen van het kleine polderdorp én voorzitter, bestuurslid en lid van nagenoeg alle lokale verenigingen en instituten.

Een 41-jarige Bulgaar heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor 65 inbraken in bestelwagens en zeven pogingen. Het gestolen werkmateriaal werd doorverkocht door een 56-jarige kompaan. Voor de beklaagden werd respectievelijk vier jaar en 37 maanden effectieve gevangenisstraf gevorderd.

Peter Verhelst is woensdagnacht plots overleden aan een hartaanval. De 42-jarige ondernemer was onder meer zaakvoerder van bowlingzaken De Goe Smete in Koekelare en Poperinge. Zijn familie is ontroostbaar. "Door de coronacrisis kunnen we Peter niet eens het afscheid geven dat hij verdient", zucht zijn vader, gewezen schepen en volksvertegenwoordiger Frans Verhelst.

De man die Charlotte Gysel (18) in september vorig jaar met zijn pick-up doodreed, zal zich nog eens voor de rechtbank moeten verantwoorden. De man kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan twee met uitstel, en een rijverbod van zeven jaar. Maar dat vinden het parket en de nabestaanden van Charlotte te weinig.

De moord op George Floyd door een politieagent in de Amerikaanse stad Minneapolis zorgt over de hele wereld voor protest. Ook in Oostende, aan de voeten van het standbeeld van Leopold II plant de Black Lives Matter-beweging zondag een solidariteitsactie. Wij spraken met vier zwarte West-Vlamingen. Over George Floyd, over racisme en over wat blanken kunnen doen.