Bewoners klagen vermeend vandalisme aan op begraafplaats in Bovekerke: “Wie doet dit?”

Hilda Bernard (78) is samen met haar man Daniel de conciërge van de kerk. Ze klagen het vandalisme aan. © JH
Redactie KW

Op de begraafplaats rond de kerk van Bovekerke (Koekelare) werd zaterdag schade vastgesteld. Een tiental beeldjes, ornamenten, bloemen en gedenkplaatjes sneuvelden. Ook enkele kruisen werden vernield. Volgens bewoners gaat het om vandalisme. “Wie schept hier nu plezier in? Vorig jaar hebben jongeren al eens kaarsenvet laten smelten in het offerblok”, zegt bewoonster Hilda Bernard (78), samen met haar man Daniel de conciërge van de kerk.

Het vandalisme werd afgelopen weekend vastgesteld door bewoners. Het gaat om verschillende graven rond de kerk van Bovekerke. De getroffen graven liggen niet allemaal bij elkaar en vaak gaat het om erg oude concessies.

Toch zijn bewoners ervan overtuigd dat het om vandalisme gaat. “Vorige week heb ik niks opgemerkt”, zegt een buurtbewoonster die snel kwam kijken. “En nu blijkt een naambord in natuursteen kapot te zijn. Dit kan niet van de weersomstandigheden zijn, wat je van enkele potjes of bloemen misschien wel kan zeggen.”

Volgens een andere bewoner zijn er ook enkele kruisen van de graven getrokken. Er wordt met een beschuldigende vinger naar jongeren gewezen, maar vast staat dat niet.

Kaarsenvet in kerk

Vlakbij de begraafplaats wonen Daniel Vanthuyne (80) en zijn vrouw Hilde Bernard (78). Zij zijn de conciërges van de kerk. “We hoorden dat er vandalisme was maar hebben niets opgemerkt”, zeggen ze. “In ieder geval is dit erg triest. Wie schept hier nu plezier in? De kerk is nu gesloten voor renovatiewerken maar anders openen wij ze elke ochtend en sluiten ze in de late middag.”

“Wel, wij moesten al meermaals jongeren uit de kerk jagen. Vorig jaar bleek er plots een grote hoeveelheid kaarsenvet gesmolten en in het offerblok gelopen te zijn. We moesten dan het vet van alle centen afkrabben. Ook dat was puur vandalisme.”

Aangifte doen

Enkele bewoners zullen aangifte doen bij de politie. “En dat raad ik hen ook aan”, zegt burgemeester Patrick Lansens (Vooruit). “En best melden ze dit ook bij de gemeente. Want op dit moment werden wij door niemand op de hoogte gebracht. Of het dan ook echt om vandalisme gaat is onduidelijk. Maar we willen dit zeker onderzoeken bij de gemeente. Indien er echt iets aan de hand is kunnen we vragen aan de politie om daar eens frequenter te passeren en een oogje in het zeil te houden.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier